Prostreno.cz

Mixovaný nápoj smoothie nemusí být tak vyváženou snídaní, jak si myslíte

Snídáte smoothie? A co přesně do něj dáváte? Pokud je to jen voda a nějaké ovoce, nejde o žádné vyvážené terno, které by vás nějak extra zasytilo.

Jste velkým fanouškem mixovaných nápojů smoothies, a to hlavně v létě? Tak jistě, vždyť představují chutnou, hydratační, zdravou a přenosnou snídani, která při vyšších teplotách osvěží a zasytí. Tedy – měla by. Jenže ouha, už v dopoledních hodinách vám kručí v žaludku, což by se přece dít nemělo. Logicky se tedy ptáte – opravdu může smoothie nahradit vyvážené jídlo?

Odpovědí je otázka složení

Pokud se vám právě tohle děje běžně, může to být známka toho, že vámi připravený nápoj kaloricky i nutričně značně pokulhává. Obecně platí, že jídlo, ať už je jakékoli, by mělo obsahovat nějaké sacharidy, bílkoviny, tuky a vlákninu. A stejné je to i v případě smoothie. Jestli do něj přidáváte pouze ovoce a vodu, přijímáte jen sacharidy a vlákninu. Kde jsou nějaké proteiny? A tuky? Ačkoli nás dnešní kultura stravování nabádá k tomu, že jejich nulový či omezený příjem je vždycky zdravější, dietnější a lepší, právě tuky a kalorie fungují jako pohon našeho těla. Žádný div, že jestli je nemáte, kručí vám pak v žaludku a cítíte se unavení a jako přejetí parním válcem. Takže co teď? Tohoto osvěžujícího nápoje se vzdávat samozřejmě nemusíte, jen upravte ingredience.

S chutí do toho a půl je hotovo

Místo zmíněné vody zkuste použít džus, kokosovou vodu a mléko. Může být i sójové či mandlové, které je zdrojem kompletních bílkovin a vápníku. Přidat můžete i vlašské ořechy, arašídové máslo a chia semínka, podpoříte tím příjem omega-3 mastných kyselin a výsledný nápoj získá krémovější a „hutnější“ nádech. Další schůdnou možností je přídavek proteinového prášku – to je zvláště užitečné, pokud se chystáte na silový trénink, nebo jste po něm. Zajistíte si tím lepší obnovu a regeneraci svalů. Nebojte se ani listové zeleniny a dalších zelenáčů, dodají vám potřebné vitaminy a minerály.

Zdroj: www.wellandgood.com/can-smoothie-replace-meal/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat