Prostreno.cz

Odšťavňování ovoce a zeleniny má i svá zdravotní negativa

Tuhle jste si koupili ten báječně vypadající odšťavňovač a hodláte do něj házet všechno, co vám v kuchyni přijde pod ruku? Vaše tělo kvůli tomu může trpět vlákninovým a vitaminovým deficitem.

Kdo chce být zdravý a v dobré kondici, ten by se měl soustředit na každodenní příjem ovoce a zeleniny. Tohle známé doporučení je staré asi jako lidstvo samo. A možná stejně tak dlouho si kdekdo stěžuje, že na splnění těchto potravinových limitů nemá prostor, chuť ani čas. Zrodil se proto spásný nápad – proč tyto prospěšné plody žvýkat vcelku, když se mohou konzumovat v tekuté formě? Nápoj z nich získaný je hotový natotata, dá se vzít s sebou kamkoli a nutriční potřeby krásně pokrývá. Ano, řeč je o odšťavňování, kterému stoupenci zdravého životního stylu naprosto propadli. Jste jedním z nich?

Mnoho povyku pro nic?

„Odšťavňování může představovat pohodlný způsob, jak příjem ovoce a zeleniny navýšit. Otázkou však je, zda popíjení těchto šťáv vede k prosperujícímu střevnímu mikrobiomu, od něhož se odvíjí spousta věcí,“ dává podnět k zamyšlení americký certifikovaný gastroenterolog Kenneth Brown (1). V čem tento odborník vidí hlavní a zásadní problém? Zmíněný proces prý z používaných potravin odstraní většinu vlákniny. A to je samozřejmě špatně – především v dnešní době. Americká společnost profesionálních výzkumníků a praktikantů v oblasti výživy (American Society for Nutrition) uvádí, že dostatek vlákniny dnes přijímá pouze devět procent žen a pět procent mužů (2). Jen pro  informaci – podle americké Akademie výživy a dietetiky je optimální denní množství vlákniny pro dámy 25 gramů a pro pány přibližně 38 gramů, což se realitě nepodobá ani zdaleka (3). Proč je vlastně tolik důležitá?

Pilíř, bez kterého se zdraví neobejde

„Vláknina pomáhá s trávením a vyživuje prospěšné střevní bakterie. Také snižuje dopad přijímaného cukru na váš systém,“ vysvětluje jmenovaný gastroenterolog Kenneth Brown. Ten dodává, že bez této složky potravy, která zpomaluje trávení, se cukry rychle vstřebávají do krevního řečiště. Kvůli odšťavňování podle něj dochází i ke ztrátě některých vitaminů a klíčových polyfenolů. Týká se to jak šťáv připravovaných doma, tak i těch kupovaných. „Mnohem zdravější je jíst celé ovoce i zeleninu, anebo je konzumovat ve formě, která jejich vlákninou zachová, jako jsou například nápoje smoothies. Ano, to, co je „jen“ rozmixované, není zcela odšťavené!

Zdroje: (1) www.wellandgood.com/gut-healthy-juice-recipe/, (2) www.nutrition.org/most-americans-are-not-getting-enough-fiber-in-our-diets/, (3) www.nutrition.org/most-americans-are-not-getting-enough-fiber-in-our-diets/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat