Prostreno.cz

Ořechy jsou jednou z nejzdravějších svačin

Malá hrst denně, a to pět dní v týdnu. I tak málo k podpoře dlouhověkosti stačí! Ořechy jsou nejen elixírem mládí, ale i tajemstvím štíhlejších křivek. Které vás lákají nejvíc?

Je fascinující, že něco tak malého je tak bohatým zdrojem těch nejcennějších živin. Jak často jíte ořechy, které se dají přidat do salátů, snídaňových ovesných vloček, pomazánek i těstovin? Pochutnat si na nich samozřejmě můžete i jen tak bez ničeho, což se jeví jako skvělá svačinka. A není jen tak ledajaká!

Víc než jen jídlo

Bylo zjištěno, že ořechy jakožto neuvěřitelně štědrá zásobárna zdravých tuků, vitaminů, minerálů a výkonných antioxidantů mají pozitivní vliv na náladu, regulaci škodlivého cholesterolu i normalizaci krevního tlaku (1). Už je asi jasné, proč je výživoví poradci tolik milují a jejich každodenní konzumaci vřele doporučují! Chválí je i proto, že díky naprosto jedinečnému složení neutralizují účinky volných radikálů a značně zmírňují oxidační stres, čímž snižují riziko celé řady chronických chorob (2). Ovšem jsou tu i další důvody, proč je v obchodě nenechávat bez povšimnutí. Najdete si mezi nimi i ten svůj?

Hubnutí jde jako po másle

Ačkoli jsou tyto plody obecně považovány za vysoce kalorické, z četných vědeckých výzkumů vyplývá, že navzdory své špatné dietní pověsti hubnutí paradoxně pomáhají. V jednom konkrétním výzkumu se dokonce zjistilo, že jejich pravidelní konzumenti jsou v pase mnohem štíhlejší než lidé, kteří svou běžnou stravu obohacují o olivový olej (3). Týká se to zejména mandlí (4) a pistácií (5). Před ořechy obecně mají velký respekt nejen kilogramy navíc, ale i záněty, neboť jejich příjem snižuje zánětlivé markery až o 90 procent (6). Když si je budete dávat pětkrát týdně, a to v porci jedné menší hrstičky denně, můžete si také výrazně omezit pravděpodobnost předčasného úmrtí, a to ze všech příčin (7). To je nabídka, která se neodmítá!

Zdroje: (1) www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/nuts-and-seeds, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18044138, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24075767/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25097630/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14574348/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24925270/, (7) www.jpost.com/health-and-wellness/nutrition/go-nuts-is-this-the-nut-that-can-prolong-your-life-678703





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat