Prostreno.cz

Problémy se spánkem vyřeší fermentované potraviny

Fermentované potraviny se dávají do souvislosti se zdravím střev a harmonickým trávením, ale spánek zlepšují také. Jakým způsobem to dělají a které si dát?

Máte potíže s usínáním či spánkem samotným? Pak jste možná vyzkoušeli třešňový džus i doporučovaný heřmánkový čaj, který prý působí jako ukolébavka. Také jste asi omezili kávu, což je klasická rada. Co ale výsledný efekt? Pokud na něj stále marně čekáte, bude to zřejmě chtít jiné řešení.

Spása v podobě fermentace

Ono je totiž tak, že příprava na kvalitní spánek v podstatě začíná dávno před setměním, takže má smysl zvážit rozsah vašich stravovacích návyků a zkusit provést jejich vylepšení, které má potenciál přinést skvělé výsledky. A teď pozor – tím vylepšením mohou být fermentované potraviny. Že jsou dobré na trávení a posílení imunity? To máte pravdu, ale kdo říká, že tím jejich blahodárná působnost končí?

Přísun tryptofanu

Ať už vám to připadá jakkoli zvláštní, tato skupina potravin může spánek opravdu podstatně vylepšit. „Předpokládá se, že fermentované pokrmy produkují tryptofan, tedy základní stavební kámen neurotransmiteru serotoninu a hormonu melatoninu. Díky tomu regulují náladu i spánkové cykly, přičemž podporují relaxaci,“ překvapuje americká certifikovaná gastroenteroložka Pratima Dibba (1). Svou roli tu ale sehrává i ten zmíněný prospěch pro trávení, což vysvětluje zase další expertka, kterou je americká dietoložka Erin Kenney.

I probiotika svedou divy!

„Tyto potraviny obsahují probiotika, která zachovávají zdraví a rozmanitost střevního mikrobiomu. Harmonie střevní mikroflóry pozitivně ovlivňuje funkce mozku a psychiku, což se dotýká také regulace spánku,“ objasňuje zmíněná expertka. Její tvrzení potvrzuje i jistá nedávná studie (2). Také její autoři vidí ve fermentovaných potravinách jednoduchý způsob, jak zatočit s nespavostí a častým nočním buzením. Vsadíte tedy na kvašenou zeleninu, kysané mléčné výrobky, kimči nebo tempeh?

Zdroje: (1) www.wellandgood.com/fermented-foods-sleep/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6779243/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat