Prostreno.cz

Přírodní způsoby léčby spánkové apnoe

Spánková apnoe je porucha, která způsobuje špatnou kvalitu spánku v důsledku nekontrolovatelných pauz v dýchání, mělkých nádechů během spánku a náhlého vyděšeného probuzení. 

Spánková apnoe je víc než jen silné chrápání. Je to závažná lékařská diagnóza, dokonce potenciálně život ohrožující, a může vést k různým negativním symptomům a snížené kvalitě života. Protože přestávky v normálním dýchání způsobují, že se do mozku a jinam v těle dostává méně kyslíku, lidé se spánkovou apnoe se náhle probudí ze spánku a lapají po vzduchu, aby si znovu otevřeli dýchací cesty. 

Během noci může někdo se spánkovou apnoe opakovaně přestat dýchat až 30krát za hodinu, často na velmi krátké okamžiky, aniž by si toho dotyčný vůbec uvědomoval. Je děsivé, že mnoho lidí se spánkovou apnoe si myslí, že ve skutečnosti mají dobrý spánek!

Dlouhodobé komplikace spánkové apnoe mohou zvyšovat riziko srdečních onemocnění, mrtvice, cukrovky, obezity, deprese, problémů s pamětí, virů a sexuální dysfunkce. Poruchy spánku také souvisejí s dopravními nehodami, špatnými pracovními výsledky, špatnými známkami ve škole a vyšší náchylností k běžnému nachlazení a chřipce.

Příznaky spánkové apnoe

Mezi nejčastější příznaky a příznaky spánkové apnoe patří hlasité chrápání, zvláště pokud je chrápání přerušováno tichem (pauzy ve veškerém dýchání a zvuku), pocit, že jste stále unavení nebo ospalí, i když jste celou noc spali, náhlé probuzení a pocit zděšení ze ztráty dechu, pauzy v dýchání nebo proudění vzduchu – pauzy v dechu se vyskytují více než čtyřikrát až pětkrát za hodinu a ve vážných případech se mohou objevit téměř každou minutu během noci, dušnost při probuzení, noční pocení a časté močení, probuzení se suchem v ústech, bolestí v krku nebo zápachem z úst, tenzní bolesti hlavy, problémy se soustředěním, špatnou pamětí, podrážděnost, oslabená imunita a vyšší riziko jiných poruch jako vedlejší účinek hormonální nerovnováhy.

Pokud trpíte některým z uvedených příznaků, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Abyste však příznaky zmírnili, můžete vyzkoušet některý z následujících přírodních způsobů.

Zdravá tělesná váha

Jedním z důvodů, proč přibírání na váze tolik zvyšuje vaše riziko spánkové apnoe, je to, že zvyšuje pravděpodobnost, že přibíráte na vnitřní straně krku, což ovlivňuje svaly krku a dýchací schopnosti. Čím větší máte nadváhu, tím je pravděpodobnější, že budete mít poruchy spánku, protože tukové zásoby kolem horních cest dýchacích mohou bránit normálnímu dýchání. 

Vyhněte se nadměrnému pití alkoholu, kouření a užívání sedativ

Alkohol narušuje kvalitu spánku a může také uvolnit svaly krku, včetně uvuly a patra, které jsou potřebné pro kontrolu dýchání. Stejné účinky mohou mít i volně prodejné léky na spaní nebo sedativa. To může vést ke zhoršení chrápání a dalších příznaků, plus větší únava během dne.

Kouření i alkohol mohou také přispět k zánětu a zadržování tekutin v dýchacích cestách, což narušuje normální spánek. Kuřáci mají třikrát vyšší pravděpodobnost obstrukční spánkové apnoe než lidé, kteří nikdy nekouřili, pro případ, že byste potřebovali jiný důvod, proč přestat kouřit. Pracujte na tom, abyste přestali kouřit, a pokud pijete, naplánujte si, že alespoň tři hodiny před spaním nebudete pít.

Poloha při spánku

Zvednutí hlavy během spánku může pomoci snížit chrápání. Je také dobré vyhýbat se spánku na zádech, u kterého bylo prokázáno, že chrápání a další příznaky zhoršuje, protože tlačí váš jazyk a tkáň patra na zadní část krku. Druhou možností je spát na břiše.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat