Prostreno.cz

Výživové tipy z dalekého Japonska

Jen málo lidí má nadváhu, téměř všichni žijí dlouhý život a hrozí nízký výskyt rakoviny prsu: strava Japonců hraje hlavní roli v jejich zdraví. Co dělají Japonci správně?

V Japonsku ženy dosahují nejvyššího průměrného věku na světě – 86,44 roku. Částečně je to dáno postojem Japonců – zejména starší generace – že ve zdravém těle žije zdravý duch a že pohyb a výživa jsou pro zdravý životní styl velmi důležité. 

Dietní tajemství Japonců

Japonci dodržují nízkotučnou dietu. Po rýži, která je považována za základní potravinu, další základní potraviny Japonců většinou pocházejí z moře. Maso jedí zřídka. Obecně platí heslo: kvalita místo kvantity. Potraviny mohou být o něco dražší, ale jsou podávány méně často. Hlavní je kvalita. Tuk a cukr se používají velmi střídmě, málo cukru obsahují i ​​dezerty. Různé druhy čajů, které se v Japonsku pijí kdykoli během dne, mají samozřejmě také mnoho výhod. Obzvláště populární: zelený čaj.

Je to všechno v mixu

Japonci věří, že člověk by měl během dne jíst mnoho různých složek potravy, aby tělo dostalo živiny, které potřebuje, a byly uspokojeny všechny chutě, což zase zabraňuje návalům chutí. Oproti naší kultuře, ve které se týdně podává maximálně asi 30 různých jídel, v Japonsku je to 100. Měli bychom například míchat více různých druhů zeleniny nebo koření jako sezam, zázvor a wasabi.

Vydatná snídaně

Snídaně z výrobků z bílé mouky vás nezasytí nadlouho. Japonci rádi jedí polévku s rýží, rybami a zeleninou, mořskými řasami a natto, pastou z fermentovaných sójových bobů. Jíst ryby brzy ráno samozřejmě nemusíte, ale doporučujeme rohlík nahradit míchanými vejci se zeleninou a tofu.

Sója, ryby a rýže

Základní potraviny japonské kuchyně obsahují skutečné zázračné léky proti nemocem a stárnutí kůže: sója obsahuje mnoho nenasycených mastných kyselin a rostlinných složek, které hydratují naši pokožku a vyhlazují drobné vrásky. Rýže (čistá) se podává denně. Odvodňuje tělo a svou vlákninou a vitamíny stimuluje metabolismus a spalování tuků. Existují také ryby, které obsahují důležité omega-3 mastné kyseliny. Jezte tedy častěji ryby a přidejte tofu, edamame nebo polévku miso.

Užijte si každé sousto

Tajemství je nejíst úplně dosyta! Pevné porce, jíst a vychutnávat pomalu a vědomě je na denním pořádku. Hůlkami obecně jíte pomaleji než vidličkou a nožem.

Řasy, řasy, řasy

Známe to ze sushi: lahodné rolky se obvykle balí do listů z řas. Japonci na to přísahají, protože vás udrží mladé a zdravé. Nori, wakame a kombu jsou nejznámější mořské řasy a nacházejí se v polévkách a salátech a také v přílohách.

Grilování, vaření, vaření v páře

Zelenina a hovězí se dá dobře grilovat bez tuku. Pokud ryby, zeleninu nebo těstoviny vaříte v páře, zachováte všechny živiny. A maso, ryby a zeleninu můžete dusit ve vývaru nebo vodě bez přidání tuku.

Zdroj: www.dietitian.or.jp/english/health/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat