Prostreno.cz

Výhody česneku v boji proti zákeřným chorobám

Intenzivně aromatický a chutný česnek se používá prakticky v každé kuchyni na světě. Když se konzumuje syrový, má silnou, štiplavou chuť, která odpovídá skutečně silným výhodám česneku.

Má zvláště vysoký obsah určitých sloučenin síry, které jsou zodpovědné za jeho vůni a chuť, stejně jako za jeho velmi pozitivní účinky na lidské zdraví (1).

Pravidelná konzumace česneku je spojována se snížením nebo dokonce prevencí proti čtyřem hlavním příčinám úmrtí na celém světě, včetně srdečních chorob, mrtvice, rakoviny a infekcí (1).

Kromě nejextrémnějších a vzácných situací by tuto zeleninu měl konzumovat každý člověk na planetě. Je extrémně nákladově efektivní, super snadno se pěstuje a chutná naprosto fantasticky (1).

Onemocnění srdce

Česnek je široce uznávaný jako preventivní činidlo i jako léčba mnoha kardiovaskulárních a metabolických onemocnění, včetně aterosklerózy, hyperlipidémie, trombózy, hypertenze a cukrovky. Pravděpodobně nejúžasnější vlastností je, že pomáhá zvrátit časné srdeční onemocnění odstraněním nahromadění plaku v tepnách (2).

Rakovina

Předpokládá se, že česnek a cibule mají účinky v každé fázi tvorby rakoviny a ovlivňují mnoho biologických procesů, které modifikují riziko rakoviny. Ochranné účinky česneku mohou vyplývat z jeho antibakteriálních vlastností nebo z jeho schopnosti blokovat tvorbu rakovinotvorných látek, zastavit aktivaci rakovinotvorných látek, posílit opravu DNA, snížit buněčnou proliferaci nebo vyvolat buněčnou smrt (2).

Vysoký krevní tlak

Zajímavým jevem je, že tato běžná bylina prokazatelně pomáhá kontrolovat vysoký krevní tlak. Jedna studie se zabývala účinkem extraktu z letitého česneku jako doplňkové léčby u lidí, kteří již užívají antihypertenziva, ale stále mají nekontrolovanou hypertenzi (2).

Nachlazení a infekce

Česnek je také vysoce účinný při zabíjení bezpočtu mikroorganismů odpovědných za některé z nejběžnějších a nejvzácnějších infekcí, včetně běžného nachlazení. Ve skutečnosti může však pomoci nachlazení a dalším infekcím už předcházet (2).

Vypadávání vlasů u mužů a u žen (alopecie)

Alopecie je běžné autoimunitní kožní onemocnění, které způsobuje vypadávání vlasů na pokožce hlavy, obličeji a někdy i na jiných částech těla. V současné době jsou k dispozici různé způsoby léčby, ale zatím není znám žádný lék (2).

Aplikace kokosového oleje s česnekem jako samostatné léčby může být dokonce výhodnější než lék proti vypadávání vlasů, protože zmírňuje riziko vstřebávání škodlivých kortikosteroidů v kůži (2).

Alzheimerova choroba a demence

Alzheimerova choroba je forma demence, která může lidi připravit o schopnost jasně myslet, vykonávat každodenní úkoly, a nakonec si pamatovat, kdo vůbec jsou. Tato zelenina obsahuje antioxidanty, které mohou podporovat ochranné mechanismy těla před oxidačním poškozením, které může přispívat k těmto kognitivním onemocněním (2).

Cukrovka

Konzumace této oblíbené zeleniny pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, potenciálně zastavit nebo snížit účinky některých komplikací diabetu, stejně jako bojovat proti infekcím, snížit cholesterol a povzbudit krevní oběh. Může být velmi užitečná při zlepšování celkového zdraví diabetiků, včetně zmírnění běžných diabetických komplikací, jako je ateroskleróza a nefropatie (2). 

Pro kůži a infekce

Dalším způsobem použití česneku je při infekcích. Použití olejů z rostliny česneku je vynikajícím přírodním lékem na mnoho typů infekcí, včetně ušních a kožních infekcí a také bolestí v krku (2).

Tradiční kultury, které se s těmito typy onemocnění obvykle nepotýkají, jej pravidelně přijímají ve své stravě (2).

Pro hubnutí

Tato bylina pomáhá nastartovat metabolismus, což může podpořit hubnutí. Přidání syrového nebo vařeného česneku do zdravých a dobře vyvážených jídel každý den může podpořit hubnutí (2).

Kromě této rostlinné výhody může pomoci i sexuálně. Protože allicin podporuje průtok krve do reprodukčních orgánů a stimuluje oběh, možná zjistíte, že přidání této zeleniny do vaší stravy zlepšuje vaše sexuální zdraví (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402177/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat