Prostreno.cz

Maso z vnitřních orgánů má vyšší obsah živin

Ačkoli vnitřnosti nejsou úplně typickou potravinou pro většinu z nás, tato výživná složka je ve skutečnosti plná důležitých vitaminů, minerálů a mikroživin, které mohou mít obrovský dopad na vaše zdraví.

Je zajímavé, že maso z orgánů má mnohem vyšší obsah živin než svalovina, na kterou jsme zvyklí.

Například hovězí játra obsahují 50krát více vitaminu B12 než steak a více kyseliny listové a vitamínů B než kterákoli jiná potravina na planetě. Je hustěji nabitý vitaminy a minerály než kapusta, špenát a brokolice.

Jak tedy začít zařazovat tuto superpotravinu do svého jídelníčku? 

Co jsou vnitřnosti?

Vnitřnosti jsou velmi ceněné i v tradiční čínské medicíně již více než 3 000 let. Základním principem je, že konzumace masa ze zvířat podpoří stejné orgány ve vašem vlastním těle.

Ve většině kuchyní západního světa se vnitřnosti, droby nebo orgánová masa běžně nekonzumují. V mnoha případech na ně myslíme spíše jako jídlo pro psy a jiná zvířata spíše než na výživný doplněk našeho jídelníčku. Maso je však nabité důležitými vitaminy a minerály, často v mnohem vyšších koncentracích než mnoho jiných potravin. Západní kuchyně a kultura se tak pomalu mění.

Pokud se dokážete překonat, čas od času si pochutnání na vnitřnostech může být skvělým způsobem, jak zpestřit jídelníček a přidat nějaké další živiny.

Vysoký obsah vitaminu A

Vitamin A, jeden z nejúčinnějších antioxidantů, které člověk zná, se nachází ve velkém množství ve většině vnitřností. V potravinách existují dva typy vitaminu A: aktivní vitamin A — neboli „retinol“ — a beta-karoten. Retinol je vitamin A, který se nachází v mase, což znamená, že tělo ho nemusí nejprve na nic přeměnit, aby ho mohlo využít.

Protože funguje jako antioxidant v boji proti poškození volnými radikály, poskytuje vitamin A vašemu tělu ochranu před několika nemocemi spojenými s oxidačním stresem a záněty.

Vitamin A je také důležitou složkou pro udržení optimálního zdraví očí. Poskytuje také dostatečnou podporu imunity a pomáhá udržovat zdraví pokožky, aby byla vaše pokožka elastická, pružná a hladká.

Dobrý zdroj vitaminů B

Ve vnitřnostech se nacházejí všechny vitamíny skupiny B. ty jsou spojené s kardioprotektivním účinkem. To znamená, že pomáhají chránit před srdečními chorobami. Je také známo, že pomáhají udržovat zdravé hladiny krevního tlaku, snižují vysoký cholesterol, snižují hladinu triglyceridů v krvi a pomáhají při tvorbě zdravých krevních cév.

Konzumace vnitřností s vysokým obsahem vitamínů B může také pomoci udržet váš mozek zdravý. Tyto živiny pomáhají snižovat riziko Alzheimerovy choroby a demence, podporují učení a paměť, zlepšují náladu a chrání před poruchami, jako je deprese nebo úzkost.

Dodávají CoQ10

Další důležitou živinou, která se nachází v mnoha orgánech, je koenzym Q10, také známý jako CoQ10. I když není považován za vitamin, protože je produkován tělem v malých množstvích, funguje jako antioxidant a již nějakou dobu se používá jako přirozená metoda k prevenci a léčbě určitých onemocnění.

CoQ10, přítomný ve své nejvyšší koncentraci v srdci, má některé výhody podobné jako vitaminy B-komplexu. Doplnění stravy o syntetický nebo dietní CoQ10 může pomoci podpořit zdraví srdce, optimalizovat mozkové funkce, zpomalit přirozený proces stárnutí a zvýšit hladinu energie.

Chrání před anémií

Mnoho živin obsažených ve vnitřnostech spolupracuje v boji proti anémii. K tomuto stavu dochází, když vaše tělo není schopno vytvořit a dodat dostatek krvinek bohatých na kyslík a naplněných hemoglobinem.

Hemoglobin je to, co dělá vaši krev červenou, a je plná železa. Mnoho způsobů léčby anémie zahrnuje zvýšení příjmu železa konzumací více potravin bohatých na železo, jako jsou vnitřnosti.

Podporují zdravé těhotenství

Několik vitamnů obsažených ve vnitřnostech je zásadních pro podporu zdravého těhotenství. Vitamin B6 například pomáhá snižovat bolestivé reakce na menstruační křeče a bylo prokázáno, že pomáhá odstranit některé nevolnosti, které se obvykle vyskytují ve fázi „ranní nevolnosti“ v těhotenství.

Folát je také zásadní pro růst a vývoj plodu, a proto se nachází téměř ve všech prenatálních doplňcích a dietních plánech.

Mějte však na paměti, že většina druhů vnitřností má také velmi vysoký obsah vitaminu A, který podle studií může při nadměrné konzumaci způsobit vrozené vady. Proto je nejlepší omezit příjem, zvláště pokud užíváte jiné doplňky, které také obsahují vitamin A.

Pomoc při budování svalů

Vnitřnosti jsou skvělým zdrojem bílkovin, které hrají ústřední roli při růstu a opravě tkání. Dostatek bílkovin ve stravě je obzvláště důležitý, pokud jde o budování a zachování svalové hmoty.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10105836/ - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat