Prostreno.cz

Neobvyklá superpotravina mořský mech

Možná jste nedávno slyšeli o mořském mechu. Celebrity ho propagují jako prostředek na posílení imunity, hojení kůže a trávení, ale jako většina deklarovaných superpotravin se mořský mech ve skutečnosti konzumuje po staletí.

Existují zprávy o mořských řasách, které mají vlastnosti chránící mozek, posilující imunitu a podporující trávení. Navíc víme, že mořské řasy jsou vynikajícím zdrojem zdraví prospěšných živin.

Co je mořský mech?

Mořský mech je červená mořská řasa. Lidé ho konzumují po tisíce let a nachází se hlavně na skalách podél severního pobřeží Atlantiku.

Dnes se pěstuje a zpracovává v několika pobřežních zemích, včetně USA, Číny a Irska, a používá se pro svůj obsah karagenanu. Karagenan se běžně používá jako potravinářská přísada pro své pojivé, zahušťovací a stabilizační účinky. Používá se v potravinářských výrobcích včetně mandlového mléka, kokosového mléka, konopného mléka, smetany, jogurtu, konzervovaných polévek a mražené pizzy.

Mořský mech má léčivé a zdraví prospěšné vlastnosti. Polysacharid z řas pomáhá k posílení imunity, má antioxidační, antibakteriální a protizánětlivé aktivity, funguje jako inhibice nádoru a prevence hypertenze a vysokého cholesterolu a kontroluje krevního cukru.

Pomáhá trávení

Mořský mech funguje jako prebiotikum, což mu umožňuje ovlivnit složení naší střevní mikroflóry. Je to slizovitá potravina, která má lepkavou strukturu a pomáhá stolici snadněji procházet gastrointestinálním traktem.

Podporuje neurologické zdraví

Červené mořské řasy mohou mít neuroprotektivní účinky kvůli své schopnosti zmírňovat oxidační stres. 

Posiluje imunitní funkci

Mořské řasy posilují imunitu hostitele a potlačují bakterie, houby a viry.

Zvyšuje sytost

V kombinaci s tekutinami má mech gelovitou texturu, která je hustá a lepkavá. Působí jako rozpustná vláknina, která vás udrží déle sytou. Přidáním do jídel může zvýšit pocit sytosti, a proto možná snížit množství kalorií, které zkonzumujete. 

Bohaté na jod

Nízký i vysoký příjem jódu může zvýšit riziko onemocnění, proto je důležité konzumovat správné množství. Potraviny bohaté na jód podporují funkci štítné žlázy, zdravý metabolismus a zdraví mozku. Například vaše štítná žláza musí mít dostatečně vysoké hladiny jódu, aby mohla vyrábět tyroxin, klíčový hormon, který reguluje důležité, každodenní biochemické reakce.

Může zlepšit zdraví pokožky

Mořský mech se používá v produktech péče o pleť kvůli jeho antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem. Je také bohatý na živiny, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, vitamin A a hořčík. Použití mořského mechu může pomoci hydratovat a zklidnit pokožku a zároveň bojovat proti poškození a infekcím. 

Jak ho používat

Mořský mech najdete v surové, sušené nebo gelové podobě. Je k dispozici také jako prášek nebo kapsle a používá se jako přísada do některých produktů péče o pleť.

Mech je téměř bez chuti, takže jej lze snadno přidat do smoothie, džusů a polévek. Pamatujte, že funguje jako zahušťovadlo, takže se dobře hodí i do omáček, a dokonce i do pečiva.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat