Prostreno.cz

Citrusy ve stravě zajistí zdravější tělo

Citrusy jsou šťavnaté a kyselé ovoce plné chuti a výživných látek. Spektrum jejich chuti je velmi široké, od štiplavé sladkosti pomerančů, až po osvěžující trpkost citronů.  Zařazení citrusů do jídelníčku může být příjemným způsobem, jak doplnit cenné vitamíny a osvěžit se v horkých letních dnech.

Doplňte cenné živiny

Citrusy jsou bohatým zdrojem nezbytných vitaminů a minerálů, které přispívají k optimálnímu lidskému zdraví. Jsou bohaté zejména na vitamin C, silný antioxidant, který pomáhá posilovat imunitní systém, podporuje tvorbu kolagenu. Kolagen je významný například pro zdravou pokožku a hojení ran. (1)

Kromě vitaminu C obsahují citrusy i další živiny, jako je vitamin A, vitamin B-komplex, draslík, hořčík a vláknina. Tyto složky podporují různé tělesné funkce, včetně nervové činnosti, zdraví srdce, trávení a udržování zdravé hladiny krevního tlaku. (2)

Podpora zdraví srdce a trávení

Zařazení citrusů do jídelníčku může být obzvláště prospěšné pro zdraví srdce. Vysoký obsah draslíku v citrusech pomáhá regulovat krevní tlak, snižuje riziko hypertenze a podporuje kardiovaskulární funkce. Rozpustná vláknina v citrusech navíc může přispívat ke snižování hladiny cholesterolu. (3)

Jak už bylo zmíněno, citrusy jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, která hraje zásadní roli při podpoře zdraví trávicího traktu. Dostatek vlákniny podporuje pravidelnou stolici a zabraňuje nepříjemné zácpě. Navíc vyživuje prospěšné střevní bakterie a podporuje tak zdravý střevní mikrobiom. Když budete vlákninu doplňovat nejen z citrusů, určitě si brzy všimnete, že se cítíte dobře. (4)

Všestrannost v kuchyni

Kulinářská všestrannost citrusů je potěšením pro všechny milovníky dobrého jídla. Tyto plody lze použít do široké škály slaných i sladkých pokrmů. Skvěle zvýrazní jejich chuť a dodají jim osvěžující nádech. (5)

Citrusové plody lze odšťavňovat osvěžující nápoje, používat je jako marinádu na maso, přidávat je do salátů nebo z nich připravovat lahodné dezerty, jako jsou citronové zákusky a dorty s pomerančovou příchutí. Kůra a šťáva z citrusů dokáže proměnit i ty nejjednodušší pokrmy v mistrovská kulinářská díla, na kterých si jistě s celou rodinou pochutnáte. (6)

Přílišná konzumace

I když citrusy nabízejí celou řadu zdraví prospěšných látek, někteří lidé by to s ochutnáváním těchto plodů neměli příliš přehánět. Například osoby s alergií by se měly těmto plodům zcela vyhnout, aby předešly nežádoucím reakcím. Kromě toho jsou citrusy kyselé, což může u některých lidí podráždit žaludeční sliznici. Pokud máte citlivý žaludek, konzumujte citrusy raději s mírou a v případě potřeby se poraďte s lékařem. (7)

Zdroje: (1-7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690266/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat