Prostreno.cz

Imunitu i zrak si zlepšíte konzumací jahod

Jahody jako lék na vysoký cholesterol? Kupodivu ano! Ale posílí vám i obranyschopnost a značně vylepší kvalitu pokožky, přičemž prospějí také očím. Kdo si dá ještě pár kousků?

Podle některých archeologických nálezů to vypadá, že jahody byly konzumovány již v době kamenné, ovšem nejvíce dochovaných záznamů o jejich spotřebě pochází z období antického Říma a následně pozdního středověku, kdy byly běžně pěstovány klášterními mnichy. Ať už jsou čerstvé nebo mražené, nelze popřít, že tyto plody právem patří na seznam letních superpotravin. Máte letos velkou úrodu? Buďte za ni rádi. Spolu s ní přicházejí tyto benefity!

Silná imunita se bacilů nezalekne

„Jahody jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C. Pokud jich sníte jeden celý šálek, pokryjí vám stoprocentní denní dávku,“ překvapuje kanadská registrovaná dietoložka Madeleine Edwards (1). Tento vitamin je známým posilovačem imunitního systému, ale je také silným a rychle působícím antioxidantem, díky čemuž pomáhá i v jiných oblastech zdraví.

Jistá prevence zákalů

Antioxidační vlastnosti jahod pomáhají předcházet nejen běžným chronickým onemocněním, ale i zrakovým potížím. Obsažené antioxidanty, a to včetně zmíněného vitaminu C, neutralizují volné radikály a příznivě působí na stav oční rohovky a sítnice, čímž snižují riziko šedého zákalu, který může časem vést až k úplné slepotě (2).

Mladistvá a zářivá pleť, kterou chcete

Toužíte po mladistvějším vzhledu a výrazně zpomalené tvorbě vrásek? To je další důvod, proč jíst jahody ve velkém. Vychvalované „céčko“ prokazatelně stimuluje produkci kolagenu, ovšem není jediným bojovníkem, který dokáže vylepšit vizáž. Velké poděkování patří i obsažené kyselině ellagové, která zabraňuje nejen destrukci vznikajícího kolagenu, ale i rozvoji zánětů – oba tyto faktory k vráskám značně přispívají. A věřili byste tomu, že jsou tyto šťavnaté plody i nepřítelem vysokého cholesterolu?

I srdce na jahodách ujíždí

„Kyselina ellagová ve spolupráci s dalšími fytochemikáliemi prospívá srdci mnoha způsoby. Jedním z nich je ten, že reguluje škodlivý cholesterol, který ucpává tepny a podporuje selhání kardiovaskulárního systému,“ vysvětluje jmenovaná nutriční poradkyně Madeleine Edwards.

Zdroje: (1) www.besthealthmag.ca/list/strawberry-health-benefits/, (2) www.healthline.com/health-news/vitamin-c-may-reduce-risk-of-cataracts





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat