Prostreno.cz

Nejlepší potraviny proti stresu

Nenechte se válcovat permanentní nervozitou, škodí to vašemu zdraví! Stresu nechutnají ančovičky, tučné ryby, jahody, borůvky a pomeranče. Tak se těmito potravinami projezte do optimistické pohody!

Stres je dnes takřka všude. Jeho ztělesněním bývá přísný šéf, který si nenechá ujít žádnou příležitost ke kritice. Tenhle nepřítel fyzického i duševního zdraví se skrývá i v klasickém bilancování mezi prací na plný úvazek, zachováním běžného chodu domácnosti a výchovou dětí. A co teprve starosti s financemi, partnerskými vztahy a kdoví, čím ještě! Člověk má někdy pocit, že mu praskne hlava – a to doslova. Znáte to až moc dobře? A víte o potravinách, které stres dokáží utlumit? Možná jich v jídelníčku máte málo!

Místo steaku raději rybu

Že uctívané omega-3 mastné kyseliny mají kromě jiného i významný vliv na dobrou náladu a optimistické rozpoložení, to se prokázalo již nesčetněkrát (1). Jejich bohatým zprostředkovatelem jsou tučné ryby, zejména pak losos, z něhož načerpáte pořádně velkou dávku. Ovšem ani ten se nedá jíst věčně, že? Proto se hodí i jiné potravinové zdroje, jako třeba ančovičky, lněná a chia semínka, vlašské ořechy a sójové boby (2). Čím dalším si zpestřit jídelníček a zároveň ulevit svým vyšponovaným nervům?

Uklidňující síla bobulí

Borůvky, maliny, ostružiny, jahody nebo rybíz. Využijte toho, že vás tímhle teď příroda zásobuje ve velkém! A stačí si jen utrhnout… Tyto plody jsou zdravé samy o sobě, ovšem informace, že jejich konzumace snižuje stresový hormon kortizol (3), není tolik známá. Proč si jimi tedy život pořádně neosladit?

Pomeranč se nezdá!

Jeden pomeranč obsahuje přibližně 70 miligramů vitaminu C, který neposiluje jenom imunitu, ale tlumí i stres (4). A že mu to jde hodně dobře! Namítáte, že jsou i mnohem štědřejší dárci „céčka“, jako třeba kiwi, které je schopné pokrýt celou denní doporučenou dávku? Máte jistě pravdu, ale pomeranč má přece jen něco navíc – už pouhá inhalace jeho vůně má uklidňující terapeutický účinek (5). A platí to vlastně pro všechny citrusové plody.

Zdroje: (1) www.health.harvard.edu/mind-and-mood/omega-3s-for-anxiety, (2) www.healthline.com/nutrition/12-omega-3-rich-foods#11.-Walnuts-(2,570-mg-per-serving), (3) www.elara.care/nutrition/foods-that-lower-anxiety/, (4) www.scialert.net/abstract/?doi=pjbs.2015.11.18, (5) www.prevention.com/life/a20448271/scent-of-citrus-shown-to-reduce-stress/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat