Prostreno.cz

Brokolice a špenát chrání plíce před astmatem

Brokolice i opomíjený špenát vám zprostředkuje zázračný vitamin K. Ten není dobrý jen na krevní srážlivost a hojení ran, jak se doteď předpokládalo. Zjistilo se, že ochraňuje také plíce před nemocemi a zlepšuje jejich funkce i kapacitu.

Zelenina? Ať už si o ní myslíte cokoli, je to hotový zázrak. Obsahuje spoustu prospěšných látek, a to včetně hojného množství vitaminu K, který je zvláště přínosný pro plíce. Podle nedávné studie zveřejněné v magazínu ERJ Open Research (1) může zejména konzumace špenátu a brokolice podpořit funkce celé dýchací soustavy. Dáte těmto potravinám zelenou? Směle do toho!

Nová éra „káčka“

Autoři zmíněného výzkumu, kterými jsou dánští vědci, zjistili, že lidé s nízkou hladinou vitaminu K mají výrazně větší pravděpodobnost špatné funkce plic a mnohem častěji trpí astmatem, sípáním a chronickou obstrukční plicní nemocí. A to je zcela nová informace, neboť se doteď předpokládalo, že tento vitamin, který se mimochodem nachází i v rostlinných olejích a obilných zrnech, souvisí jen s hojením ran, srážlivostí krve a stavbou kostí.

Zaměřeno na nádech i výdech

Do studie bylo zahrnuto přes čtyři tisíce lidí ve věku od 24 do 77 let, kteří absolvovali test plicních funkcí a dýchání zvaný spirometrie. Ten měří, kolik vzduchu mohou plíce vdechnout a vydechnout, a také to, jak snadno a jak rychle může člověk vzduch z plic „vyfouknout“. Všichni respondenti poskytli také vzorek krve zaměřený na marker nízkých hladin vitaminu K, přičemž vyplnili i dotazník týkající se jejich zdravotního stylu. Získané poznatky byly skutečně všeříkající.

Doporučená denní dávka

Ukázalo se, že osoby s nedostatkem vitaminu K si ve většině případů skutečně stěžují na ono zmíněné sípání a vysoké procento z nich také sužovalo astma. A to není náhoda. Jak jste na tom s „káčkem“ vy? Podle lékařských doporučení je jeho adekvátní příjem 90 mcg pro ženy a 120 mcg pro muže (2). Není od věci věnovat mu větší pozornost…

Zdroje: (1) www.openres.ersjournals.com/content/early/2023/06/29/23120541.00208-2023, (2) www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat