Prostreno.cz

Tajemství uklidňujících schopností hořčíku

Zase vás po cvičení bolí svaly jako čert, a to jste si do těla zase tolik nedali? Může to být tím, že vám chybí hořčík, o který vás okrádá káva i dlouhodobý stres.

Najít v dnešním náročném a hektickém světě alespoň nějaký úlevný rozptyl? O to se snaží hodně lidí. Obvyklým prostředkem, co „čistí hlavu“ a zlepšuje náladu, bývá sport, který se proto snažíme vměstnat mezi nekonečný seznam pracovních, domácích a partnerských povinností. Je pravdou, že pohyb podporuje naši celkovou psychickou pohodu, ale mnohdy cítíme i jeho negativní následky – unavené a napjaté svaly, které nás ve vykonávání běžných denních úkolů akorát tak brzdí. Logicky se nabízí otázka – neděláme něco špatně? Možná, že ano. Tou chybou může být to, že si nehlídáme hořčík.

Uklidňující kouzlo přírody

Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů. Potřebují ho hlavně svaly, protože se od něj odvíjí jejich činnost a následně i nepostradatelná relaxace. To vysvětluje skutečnost, že 40 procent veškerého hořčíku v těle je uloženo právě ve svalech a měkkých tkáních (1). Pokud organismus trpí jeho nedostatkem, není nouze o svalové křeče a svalovou bolestivost. Mimochodem, absence této látky se varovně projevuje i únavou, ospalostí, ztrátou chuti k jídlu, pocitem mravenčení v končetinách nebo abnormálním srdečním rytmem (2). To jen ke kompletnímu výčtu příznaků, které vám možná zní hodně povědomě. Věc se má totiž tak, že dostatečné množství hořčíku má pouze jeden člověk ze tří (3). A to je hodně bolavých svalů, co chodí po světě!

Čas na nápravu

Hořčík se nachází v listové zelenině a avokádu. Obsahují ho také ořechy, různé druhy semínek, celozrnné výrobky a luštěniny. Že tohle jíte běžně? Pak bude problém asi někde jinde. Pravděpodobně u nadměrného množství kávy, častější konzumace alkoholu, narušené činnosti ledvin a dlouhodobého stresu – tohle přesně jsou faktory, které jeho hladinu v těle značně ovlivňují (4). Co naplat, chce to více listové zeleniny a méně nervozity. Pak bude úroveň hořčíku zachráněna a s ní i pohoda vašich svalů.

Zdroje: (1) www.ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/, (2) www.healthdirect.gov.au/magnesium-deficiency, (3) www.abs.gov.au/statistics/health/health-conditions-and-risks/australian-health-survey-nutrition-first-results-foods-and-nutrients/latest-release, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat