Prostreno.cz

Chutné broskve prospívají srdci i střevům

Broskve jsou cenným zdrojem výživy – pomáhají vašemu tělu bojovat s volnými radikály, předcházet rakovině a chránit vaše srdce před nemocemi.

Broskev, původní ovoce Číny, konzumuje lidstvo již po tisíciletí. Šťavnaté, chutné plody je možné použít v různých jídlech po celém světě, ale její přednosti nejsou jen v chuti. Broskve jsou potraviny s vysokým obsahem antioxidantů, které mají protizánětlivé a protiplísňové vlastnosti, a proto nabízí spoustu zdravotních benefitů.

Bojuje s volnými radikály

Jednou z největších předností broskví je vysoké množství antioxidantů, které mají příznivé následky pro boj s nemocemi a zbavování těla volných radikálů. Ty se dokážou usadit v různých tělesných systémech, mohou způsobit nejrůznější poškození, známé jako oxidační stres, a přispět k onemocnění a rozpadu buněk.

Kyselina kávová je antioxidant, který se specificky vyskytuje v broskvích. Chrání tělo před nebezpečným karcinogenním aflatoxinem, který se často vyskytuje v určitých typech potravin, jako jsou arašídy, kukuřice a arašídové máslo. 

Pomáhá předcházet rakovině

Stejně jako mnoho čerstvých potravin jsou broskve spojené s prevencí různých druhů zhoubných nádorů, což je řadí mezi jedny z nejlepších potravin proti rakovině.

Není to jen dužina a slupka, co tak prospívá v boji proti onkologickým onemocněním. V tradiční asijské medicíně se i pecka broskve používá po tisíciletí při léčbě mnoha nemocí. Sloučeniny v peckách broskve mohou snížit růst papilomů (nádorů) na kůži a zpomalit jejich karcinogenezi, proces, při kterém se z benigních nádorů vyvine maligní.

Extrakt z květu broskve díky antioxidaci chrání pokožku před poškozením UV zářením a rozvojem rakoviny kůže.

Předchází onemocněním srdce

Broskve mohou pomoci v prevenci při řešení metabolického syndromu a kardiovaskulárních onemocnění. Mají jedinečnou kombinaci bioaktivních sloučenin, které společně snižují riziko srdečních onemocnění.

Konzumací lze zlepšit různé aspekty metabolického syndromu, včetně cukrovky, cholesterolu, zánětů a přibírání na váze. 

Pomáhá snižovat zánět

Protože zánět je na začátku většiny nemocí, je dobré vědět, že broskve pomáhají snižovat hladinu zánětu v těle. Mezi svými mnoha protizánětlivými schopnostmi zastavuje také produkci zánětlivých cytokinů a potlačuje uvolňování histaminů v krevním řečišti, které způsobují alergické reakce.

Může pomoci zmírnit střevní poruchy

Výtažek z broskvoňových květů nejen chrání před určitými druhy rakoviny, ale také může pomoci při některých střevních poruchách známých jako poruchy motility. Motilita je kontrakce svalů, které mísí a vypuzují materiály ve vašem gastrointestinálním traktu.

Extrakt z květů broskvoně je účinným prokinetickým prostředkem, který zvyšuje frekvenci a/nebo sílu kontrakcí v traktu při zachování jejich správného rytmu.

Může zničit houbu Candida

To, co dává broskvím jejich sílu, není pouze přítomnost jednotlivých živin, ale bioaktivní sloučeniny, které jsou výsledkem kombinace konkrétních množství živin, které poskytují.

To platí také pro vysvětlení účinnosti broskve proti symptomům kandidy, nejčastější kvasinkové infekce. Broskve bojují a eliminují její růst díky kombinaci polyfenolů, bioflavonoidů a kondenzovaných taninů.

Podporuje zdravé oči

Protože obsahují silné antioxidanty, jako je lutein, broskve také pomáhají chránit vaše oči a udržovat je zdravé. Karotenoidy se hromadí v makulární tkáni vašich očí a pomáhají předcházet makulární degeneraci, což je věkem podmíněná příčina slepoty a rozmazaného vidění způsobeného poškozením makulárních buněk.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9563965/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat