Prostreno.cz

Antioxidační síla melounu cantaloupe

Cantaloupe je druh melounového ovoce, které poskytuje řadu antioxidantů, fytonutrientů a elektrolytů, u nichž se prokázalo, že mají četné zdravotní přínosy. Živiny obsažené ve výživě melounu lze vidět v jeho sytě oranžové barvě. Mohou pomoci předcházet oxidativnímu stresu a široké škále zánětlivých onemocnění.

Existuje tolik působivých aspektů, proč právě meloun cantaloupe zařadit do své stravy. Mezi hlavní výhody patří:

Skvělý zdroj vitaminu A a vitaminu C

Díky vysokému přísunu antioxidantů vitaminu A a vitaminu C ve formě kyseliny askorbové pomáhá zastavit poškození volnými radikály bojem proti oxidativnímu stresu v těle. Podle výzkumu je prevence nemocí jedním z hlavních přínosů pro veřejné zdraví, kterého lze dosáhnout zvýšenou konzumací ovoce a zeleniny bohaté na karotenoidy, včetně melounu.

Konzumace melounu je proto vynikajícím způsobem, jak vybudovat obranyschopnost těla proti průvodním jevům stárnutí a udržet tělo mladé a zdravé.

Pomocí fytochemikálií bojuje proti rakovině

Cantaloupe je bohatým zdrojem antioxidačních flavonoidů. Tyto antioxidanty mají v těle ochrannou roli. Chrání buňky a další struktury před poškozením DNA a stresem způsobeným volnými radikály. Antioxidanty vedou k sebedestrukci rakovinných buněk. To dělá z melounu potenciální potravinu pro boj s rakovinou.

Navíc konzumace velkého množství zdrojů ovoce a zeleniny, které jsou přirozeně bohaté na vitamín A a vitamín C, je jedním z nejlepších způsobů, jak zabránit mutaci buněk. Zahrnutí pěti nebo více druhů ovoce a zeleniny do vaší stravy každý den může díky těmto pozitivním ochranným účinkům pomoci chránit před rakovinou plic, tlustého střeva, prostaty a ústní dutiny.

Má protizánětlivé schopnosti

Protizánětlivé schopnosti cantaloupu vycházejí z obsahu cucurbitacinů. Tyto protizánětlivé sloučeniny mohou pomoci zmírnit bolest a další příznaky způsobené zánětlivými onemocněními.

Pomáhá předcházet srdečním chorobám

Mnoho problémů souvisejících se srdcem – jako je vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak a riziko srdečního infarktu nebo mrtvice – začíná chronickým, nežádoucím zánětem a chronickým oxidačním stresem. Vyšší konzumace zeleniny a ovoce, jako je meloun, snižuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

Zvyšuje imunitu

Karotenoidy obsažené v melounu mohou pomoci posílit imunitní systém a zabránit infekcím. Jeden specifický karotenoid, beta-karoten, má pověst posilování imunity u lidí i zvířat. To je důvod, proč je tak užitečný v boji nejen s běžnými nemocemi, ale také možná jako prevence rakoviny.

Pomáhá zotavení svalů a vytrvalosti

Cantaloupe nabízí střední množství elektrolytu draslíku, který je důležitou součástí buněčných a tělesných tekutin. Draslík nalezený v tomto ovoci je důležitou živinou pro sportovce nebo ty, kteří jsou obzvláště aktivní, protože uvolňuje krevní cévy. To snižuje krevní tlak a chrání před svalovými křečemi. Umožňuje také rychlejší regeneraci svalů a snížení stresu na těle při budování svalů, síly a vytrvalosti.

Chrání zdraví očí

Cantaloupe dodává důležité živiny, které hrají zásadní roli při ochraně zdraví očí, včetně beta-karotenu, vitamínu A, vitamínu C, luteinu a zeaxantinu. To je například důležitý karotenoid, který se vstřebává do sítnice oka, kde se předpokládá, že poskytuje antioxidanty a ochranné funkce filtrace UV záření.

Chrání zdraví pokožky

Vysokým zdrojem karotenoidů jsou také oranžově zbarvené potraviny, včetně mrkve, sladkých brambor, dýně a samozřejmě cantaloupe. Karotenoidy mohou pomoci snížit riziko rakoviny kůže. Beta-karoten (samotný nebo v kombinaci s luteinem a jinými karotenoidy) může snížit následky spálení sluncem.

Dobré trávení

Cantaloupe je obzvláště účinné hydratační ovoce, protože má velmi vysoký obsah vody, jako většina melounů. Jeho vysoké procento vody pomáhá trávicímu traktu udržovat hydrataci, detoxikovat tělo a správně vylučovat toxiny a odpad.

Cantaloupe je také známý tím, že je snadno stravitelný a neobsahuje FODMAP. To jsou obtížně stravitelné sacharidy, které mohou vyvolat příznaky související se syndromem dráždivého tračníku a dalšími poruchami trávení.

Pomáhá detoxikovat tělo

Meloun má vysoký obsah vody a je také bohatý na elektrolyty. Potraviny bohaté na vodu mohou pomoci zmírnit nepříjemné příznaky špatného trávení, včetně nadýmání a otoků. Draslík spouští vaše srdce, aby pumpovalo krev a vaše ledviny, aby ji filtrovaly, a zároveň pomáhá vyrovnávat hladiny hydratace v těle. 

Obnovuje tělesné pH

Melouny jsou zásadité potraviny. To znamená, že jsou schopné pomoci vrátit hladinu pH těla zpět na přirozenou úroveň. Nemoc má mnohem těžší vývoj v zásaditém prostředí, takže konzumace melounu a dalších zásadotvorných potravin může chránit vaše tělo před záněty a tvorbou nemocí.

Nízký obsah kalorií a pomáhá podporovat regulaci hmotnosti

Cantaloupe obsahuje přibližně 54 kalorií na šálek. Má také vysoký obsah vody a různých živin, takže je skvělým doplňkem jakéhokoli plánu na regulaci hmotnosti.

Vzhledem k tomu, že ti, kteří drží nízkokalorickou dietu, mohou někdy pociťovat nedostatek živin, špatné trávení, nízkou imunitu a slabost, přidání melounu do vaší stravy může pomoci vyvážit tato rizika a zajistit, že získáte dostatek vitamínů a minerálů v procesu hubnutí.

Zdroj: www.medicinenet.com/which_is_better_honeydew_melon_or_cantaloupe/article.htm - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat