Prostreno.cz

Poznejte sílu chia semínek

Ve světě superpotravin jsou chia semínka skutečně populární. Nabízejí celou řadu zdraví prospěšných látek, jež upoutaly pozornost nadšenců do zdraví i odborníků na výživu. Jsou totiž plná živin a vydobyla si své místo jako všestranný a cenný doplněk vyvážené stravy. Co je dobré o nich vědět a jaké recepty z nich můžete vyzkoušet?

Drobná semínka s velkou výživovou hodnotou

Chia semínka jsou výjimečným zdrojem vlákniny. Pouze malé množství této potraviny představuje významnou část doporučené denní dávky. Vláknina je nezbytná pro zdraví trávicího traktu, podporuje pravidelnou stolici a zabraňuje zácpě. Navíc obsahují rostlinnou omega-3 mastnou kyselinu, která podporuje zdraví srdce, snižuje záněty a přispívá k činnosti mozku. (1)

Tato drobná semínka obsahují také značné množství bílkovin, takže jsou vynikajícím rostlinným zdrojem proteinů i pro vegany a vegetariány. Bílkoviny jsou důležité pro obnovu svalů, růst a celkové zdraví organismu. (2)

Určitě vás nepřekvapí ani to, že jsou bohatá na základní minerály, jako je vápník, hořčík a fosfor. Tyto minerály hrají klíčovou roli při udržování zdraví kostí a metabolismu. Navíc se je poměrně snadné zařadit je do jídelníčku, protože jsou velmi variabilní a dají se kombinovat s dalšími potravinami. (3)

Zařazení semínek chia do jídelníčku

Přidání chia semínek do jídelníčku je snadné a může zvýšit nutriční hodnotu každého pokrmu. Vyzkoušet můžete například chia pudink. Smíchejte chia semínka s mlékem nebo jogurtem podle vlastního výběru a nechte je odstát a trochu nabobtnat. Vytvoří se jemná a krémová konzistence, která připomíná běžný pudink. Doplňte jej ovocem, ořechy nebo semínky, které máte rádi. Pokud se rozhodnete být více kreativní, můžete si připravit například mangový nebo čokoládový chia pudink. (4)

Na své si jistě přijdou i zastánci smoothies. Jednoduše přimíchejte chia semínka do svých oblíbených koktejlů, abyste zvýšili obsah vlákniny, bílkovin a omega-3. Zbytek složení záleží čistě na vás. Někdo má rád ve smoothies více zeleniny, jako je například baby špenát, jiný má raději ovoce, jako banány nebo borůvky. (5)

Pro vášnivé pekaře nebude použití chia semínek při pečení jistě žádnou novinkou. Přidat je můžete do pečiva, jako jsou muffiny a chléb. Kombinovat je můžete i s ořechy a různými semínky. (6)

Pokud máte rádi lehká jídla, určitě si do nich zkuste přidat chia semínka. Skvělé jsou například saláty s chia semínky, které dodají křupavou texturu a zajímavě pokrm ozvláštní. Případně si je přidejte do vaší ranní ovesné kaše pro lepší texturu nutriční hodnotu. (7)

Zdroje: (1-3) www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds#TOC_TITLE_HDR_(4) Názor autora, (5-7) https://www.eatingwell.com/gallery/8056553/chia-seed-recipes-that-arent-pudding/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat