Prostreno.cz

Nakládané okurky bez octa jsou pro střeva zdravější

Okurky nakládané v octu? Nebo raději ty fermentované, kterým se lidově říká „kvašáky“? Jaké tělu nabízejí více živých aktivních kultur posilujících celý střevní mikrobiom?

Nakládané okurky buď s velkou vášní milujete, anebo je vehementně nenávidíte. Nic mezi tím zkrátka není! Jste ten první případ? Pak si kromě jejich nenapodobitelné chuti možná ceníte i často zmiňovaného zdravotního potenciálu, který zahrnuje příznivý vliv na střevní mikrobiom. Jenže nejsou okurky jako okurky a jejich benefity se v závislosti na výrobním procesu mohou trochu lišit. Dostáváme se tedy k otázce – jsou lepší okurky s octem, nebo bez něj?

Dva adepti, jeden vítěz

Americký gastroenterolog a autor mnoha knih Will Bulsiewicz zastává názor, že okurky na bázi octa nenabízejí střevům tolik příznivých účinků jako ty, které se vyrábějí fermentací. Druhé ze jmenovaných jsou podle něj produktem přirozeně se vyskytujících bakterií, které prostřednictvím fermentace vyrábějí přítomné kyseliny. Mají tedy bezpočet živých aktivních kultur posilujících celý střevní mikrobiom. Znamená to tedy, že je ocet nějak špatný?

Nijak neškodí, v něčem pokulhává

„Nemám nic proti octu samotnému ani octovým okurkám. Jsou také chutné a samozřejmě zdravé. I ony obsahují nějaká ta probiotika a polyfenoly, což jsou rostlinné antioxidační sloučeniny s protizánětlivým účinkem. Ale zkrátka jich nemají tolik jako ty fermentované,“ uvádí na pravou míru jmenovaný gastroenterolog Will Bulsiewicz. Chcete si takový zázračný elixír sami vyrobit? Ano, domácí je domácí, že? Tak pojďte na to, základní recept zvládne opravdu každý.

Práce se zdravým výsledkem

Budete potřebovat asi kilo menších okurek, dále pak jeden litr vody, zhruba 60 gramů soli, lžičku pepře, pár bobkových listů a pět stonků kopru. Nálev si připravíte tím, že asi tak tři minutky povaříte vodu se solí. Poté ho z plotny odstavte a nechte lehce vychladnout, ale jen tak, aby zůstal teplý. Do čistých a pečlivě vymytých sklenic následně naskládejte omyté okurky, a to spolu se špetkou pepře, koprem a bobkovým listem. Zbývá už je jen zalít nálevem, sklenice dobře uzavřít a nechat je kvasit na teplém místě, což zpravidla trvá sedm až deset dní. Po uplynutí této doby okurky přesuňte na místo chladné, čímž se proces kvašení zastaví.

Zdroje: www.wellandgood.com/pickles-good-for-gut-health/, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat