Prostreno.cz

Spánek ihned po jídle škodí zdraví

Proč jste po jídle unavení? Na vině může být nejen náročné jídlo, ale i slabé zažívání, špatně osídlený střevní mikrobiom či nedostatek vitaminů a minerálních látek. Odolejte nutkání jít si lehnout, jinak se dočkáte této velké nepříjemnosti!

Bez spánku to prostě nejde. Vědci jeho deprivaci spojují se širokou škálou poruch, jako je hypertenze, obezita a diabetes typu 2. Ve hře je i kardiovaskulární onemocnění, stejně jako zhoršená imunitní funkce (1). Proto odborníci doporučují věnovat spánkové hygieně dostatek pozornosti. Do postele každý den choďte ve stejnou dobu, a to i o víkendech, ale v jistých chvílích se spánku vyvarujte, byť vás láká sebevíc.

Šlofík po obědě nebo po večeři škodí

Spánek ihned po jídle vyvolává kyselý reflux, stav, při kterém se obsah žaludku vrací zpět do jícnu, hrdla nebo úst. Následným příznakem kyselého refluxu je pálení žáhy, jež se projevuje pocitem pálení v hrudi. Nejlepší doporučení, které lékaři pořád dokola opakují, je zůstat vzhůru po dobu nejméně půl hodiny po konzumaci jídla. Pokud jste letargičtí, v klidu seďte, přečtěte si třeba noviny, nebo, a to je ještě lepší, jděte se projít. Nic víc.

Necvičte – pro jistotu

Nikdy neprovádějte namáhavá fyzická cvičení, nebo se vám ještě víc přitíží. Mezi další tipy, jak kyselému refluxu předejít, je vyhýbání se kofeinu a alkoholu. Pití těchto nápojů po jídle omezuje absorpci železa v těle, jež je jinak poměrně dobře vstřebatelné. To vyvolává minerální nerovnováhu. Jako vhodný nápoj se jeví, i když trochu paradoxně, citronová šťáva.

Díky ní se nadbytečné protony (H+) okamžitě navážou na citrátové ionty (Citr−) za vzniku nových neutrálních molekul kyseliny citronové (HCitr). Celková kyselost v žaludku tak trochu poklesne. A na co dalšího si dát pozor?

Nekuřte

Kouřením cigaret ihned po lasagních, omáčce s těstovinami i odlehčeném salátu zkrátka můžete přerušit trávicí proces vedoucí ke zdravotním problémům. Rozhodně je lepší, pokud se tohoto zlozvyku zbavíte, a to nejen v souvislosti s kyselým refluxem.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6281147/www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4091210/ - zbytek článku






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat