Prostreno.cz

Slunečnicová semínka v boji proti onemocněním

Přednosti slunečnicových semínek daleko přesahují jejich neodolatelnou chuť a uspokojivě křupavou texturu. Ve skutečnosti jsou nabitá množstvím důležitých živin a díky tomu nabízejí řadu účinků na zdraví, od zlepšení zdraví pokožky až po ochranu proti úbytku kostní hmoty. Takže ať už si dáváte semínka jako svačinu, přidáváte je do salátů nebo jídel nebo ze svých semínek vyrábíte máslo, o způsoby, jak slunečnicová semínka konzumovat a využívat jejich výhod, není nouze.

Slunečnicové semínko je považováno za plod slunečnice, který se skládá z jedlých jader obklopených černou skořápkou. Semena se lisují, aby se z nich extrahoval olej, nebo se loupou a praží nebo se konzumují jako oblíbené občerstvení. Lze je také přidat do salátů, tyčinek, snídaňových misek a dezertů, aby pokrmy získaly na křupavosti. 

Jsou nabitá mnoha důležitými živinami a přinášejí řadu zdravotních výhod. 

Snižují riziko srdečních onemocnění

Vitamin E je silný antioxidant, který se nachází v ořechách a semenech, včetně slunečnicových. Díky vysokému obsahu vitaminu E může přidání slunečnicových semínek do vaší stravy pomoci snížit chronický zánět, což je stav, o kterém se předpokládá, že přispívá k celé řadě nemocí (1). 

Slunečnicová semínka jsou také bohatá na fytosteroly, což jsou prospěšné rostlinné sloučeniny, které blokují vstřebávání cholesterolu v těle a chrání tak před srdečními chorobami (1).

Mohou pomoci v boji proti rakovině

Jedním z nejpůsobivějších zdravotních účinků slunečnicových semínek je působivý obsah antioxidantů, které mohou pomoci bojovat s volnými radikály způsobujícími onemocnění a předcházet oxidativnímu poškození buněk (2). 

Živiny nalezené ve slunečnicových semenech mají chemo-preventivní sloučeniny, které blokují rozvoj rakoviny tím, že zastavují růst nádorů. Antioxidanty nalezené ve slunečnicových semenech se využívají k opravě DNA a zpomalují růst mutovaných rakovinných buněk. Díky tomu jsou slunečnicová semínka vynikající potravinou v boji proti rakovině a hodným doplňkem každé protirakovinné diety (2).

Podporují funkci štítné žlázy

Štítná žláza se podílí na mnoha aspektech zdraví, včetně regulace tělesné teploty, srdeční frekvence a metabolismu. Problémy se štítnou žlázou mohou způsobit řadu příznaků, včetně přibývání na váze, únavy a abnormálních tělesných teplot (2).

Jedním z nejlepších způsobů, jak přirozeně zlepšit funkci štítné žlázy, je zahrnout do stravy více selenu a jódu z potravin bohatých na živiny – jako jsou slunečnicová semínka (2).

Bojují proti osteoporóze a svalovým křečím

Slunečnicová semínka jsou potravinou s vysokým obsahem hořčíku, základního minerálu, který standardní západní stravě často chybí. Hořčík hraje v těle mnoho důležitých rolí – pomáhá vyrovnávat poměr vápníku a draslíku v buňkách, je zásadní pro celkové kardiovaskulární zdraví a pomáhá při zdravém krevním tlaku (3).

Podílí se také na udržování zdravé kosterní struktury a pomáhá předcházet stavům souvisejícím s úbytkem kostní hmoty, jako je osteoporóza. Kromě toho hořčík pomáhá při srážení krve a kalcifikaci kostí a předpokládá se, že snižuje chronické migrénové bolesti hlavy, zácpu, chronickou únavu, a dokonce i příznaky spojené s poruchami nálady, jako je deprese a úzkost (3).

Vyrovnávají hladinu krevního cukru

Konzumace stravy s vysokým obsahem vlákniny bohaté na potraviny, jako jsou slunečnicová semínka, pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi. Je to proto, že vláknina pomáhá zpomalit vstřebávání cukru v krevním řečišti, zabraňuje skokům a poklesům hladiny cukru v krvi a snižuje pravděpodobnost vzniku cukrovky nebo inzulínové rezistence. Vysoká hladina cukru v krvi a inzulinová rezistence mohou vést k dalšímu zánětu, přibírání na váze, a dokonce k autoimunitním reakcím (2). 

Podporují zdraví pokožky

Antioxidant vitamin E je zvláště užitečný pro udržení mladistvé, silné a zdravé pokožky. Slunečnicová semínka obsahují kromě esenciálních lipidů mastných kyselin vitamin E, které pomáhají udržovat pokožku hydratovanou a bez poškození (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8619027/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8445494/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9289741/, (4) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1525-1470.2012.01865.x





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat