Prostreno.cz

Černý kmín je kořením pro dámy

Černý kmín (Nigella sativa) má silnou hořkou chuť a vůni a je široce používán v cukrovinkách a likérech. Jakým způsobem pomáhá všem ženám?

Černý kmín neboli černucha setá je asi 35 centimetrů vysoká bylina, která je známá již dob starého Egypta. Za 100 gramů zaplatíte asi 23 korun, což je v porovnání s jeho zdravotními účinky zanedbatelná částka. Vydejte se pro něj do obchodu se zdravou výživou, jeho působení na lidské zdraví je legendární!

Chrání střevo

Zdá se, že semena černého kmínu mají mikrobiální účinky (1), chrání tudíž střeva před bakteriemi, viry, parazity a houbami.

Ulevuje při astmatu

Užívání černého kmínu, perorálně spolu s léky, může pomoci zlepšit kašel a další dýchací problémy, včetně bronchiálního astmatu (2) a chronického plicního onemocnění (CHOPN), ba co víc. Uvedený kmín má antialergické účinky a lze jej považovat za léčbu alergické rýmy.

Snižuje krevní tlak

Černý kmín snižuje krevní tlak (3). Další dobrou zprávou je, že souvislosti s jeho užíváním nebyly hlášeny žádné vedlejší účinky, což potvrdilo 70 zdravých dobrovolníků ve věku 34 až 63 let.

Podporuje funkci nervů a svalů

Černý kmín obsahuje vitaminy A, C, B a fosfor. Fosfor je klíčový prvek kostí, zubů a buněčných membrán. Pomáhá aktivovat enzymy a udržuje pH krve v normálním rozmezí, zároveň reguluje normální funkci nervů a svalů (4), včetně srdce, a je také stavebním kamenem našich genů, protože tvoří DNA.

Pomáhá s ledvinovými kameny

Podávání černého kmínu je prastarou praxí k léčbě ledvinových kamenů (5). Důkazy naznačují, že jeho životně důležitá sloučenina, thymochinon, ledviny chrání před poškozením způsobeným různými xenobiotiky, konkrétně chemoterapeutickými látkami, těžkými kovy, pesticidy a dalšími chemickými látkami znečišťujícími životní prostředí.

Je prospěšný pro laktaci

Černý kmín patří k vynikajícím zdrojům železa a vápníku, proto je prospěšný pro laktaci, těhotné a menstruující ženy. Dokonce se traduje, že ve formě oleje uvolňuje bolest prsou během menstruačního cyklu, takže je bezesporu přítelem žen všech věkových kategorií.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387228/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6111118/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23436437/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7599912/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8396533/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat