Prostreno.cz

Superpotraviny pro zácpu vám bleskurychle uleví

Pocit nafouknutí, plynatosti a nadýmání při nemožnosti vyprazdňování způsobuje podrážděnost a stres. A to zácpu může ještě víc zhoršit. Naštěstí existují způsoby, jak přimět střeva, aby se dala do pohybu. Tyhle potraviny patří k těm nejefektivnějším!

Zácpa se definuje jako porucha související s pohybem střev, jejímž výsledkem je tvrdá, kamenitá stolice, kterou je obtížné vylučovat. Strava v tomto směru hraje velkou roli, cení se hlavně potraviny s vysokým obsahem vlákniny a prebiotika. Víte, co jíst, pokud se nemůžete vyprázdnit?

Švestky

Švestky jsou nabité vlákninou a prebiotiky, při konzumaci tak mají projímavé účinky. Sorbitol (cukr ve švestkách a sušených švestkách) působí jako osmotické projímadlo a zadržuje vodu. To pomáhá přidávat vodu do stolice, která je díky tomu měkčí a snadněji vylučitelná.

Avokádo

Jedno avokádo obsahuje asi 13,5 gramu vlákniny, což představuje zhruba polovinu denní potřeby této živiny. Pokud se avokádu vyhýbáte, nahraďte jej ostružinami, granátovým jablkem či mučenkou. Mimochodem, plody řady mučenek jsou jedlé, nejznámější je maracuja.

Ovesné otruby

Ovesné otruby jsou ve skutečnosti ovesné vločky, ze kterých nebyla odstraněna vrstva otrub. Otrubová vrstva je plná prospěšných živin, a to včetně vlákniny, antioxidantů, vitaminů a minerálů. Ovesné otruby patří k vynikajícím zdrojům rozpustné i nerozpustné vlákniny a také betaglukanu, neškrobového polysacharidu, jež pečuje o komfort střevních bakterií (1).

Kiwi

I kiwi působí jako prebiotikum, což vede k pozitivním změnám střevní mikroflóry. Kiwi má vysoký obsah vlákniny, polyfenolů a vitaminu C, tak při zácpě je jednou z perfektních voleb.

Fíky

Fíky se dají jíst čerstvé i sušené. Obsahují množství antioxidantů, polyfenolů, polynenasycených mastných kyselin a vitaminů. Fíky se považují za funkční laxativní potravinu a bylo prokázáno, že léčí a snižují zácpu (2.

Lněná semínka

Lněná semínka bývají plná vlákniny a zdravých tuků. Jedna polévková lžíce celých lněných semínek nabízí 2,8 gramu vlákniny a 4,35 gramu poly- a mononenasycených mastných kyselin. Tato potravina pomáhá přenášet odpad ve střevech a taktéž působí jako prebiotikum, jež zvyšuje rozmanitost střevní mikroflóry.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30196242/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3251757/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat