Prostreno.cz

Kvercetin jako superpotravinový antioxidant

Přemýšleli jste někdy nad tím, co dělá „superpotravinu“ super? Nebo co mají společného superpotraviny jako červené víno, zelený čaj, kapusta a borůvky? Odpověď je kvercetin, přírodní sloučenina spojená s tím, co všichni hledáme: lepší dlouhověkost, zdraví srdce, vytrvalost, imunita a další.

Kvercetin je typ antioxidantu, který se nachází v rostlinných potravinách, včetně listové zeleniny, rajčat, bobulí a brokolice. Technicky je považován za „rostlinný pigment“, což je přesně důvod, proč se nachází v hluboce zbarveném, živinami nabitém ovoci a zelenině.

Považuje se za jeden z nejhojnějších antioxidantů v lidské stravě, hraje důležitou roli v boji proti poškození volnými radikály, účinkům stárnutí a zánětu.

Snižuje zánět

Flavonoidy včetně kvercetinu jsou důležitými protizánětlivými látkami, protože působí jako antioxidanty, což znamená, že doslova bojují s přirozeným procesem „oxidace“, ke kterému dochází v průběhu času, jak stárneme. Mohou pomoci zastavit škodlivé částice v těle známé jako volné radikály, které negativně ovlivňují fungování buněk – včetně poškození buněčných membrán, změny způsobu fungování DNA, zvýšení buněčných mutací a smrti zdravých buněk. 

Bojuje s alergiemi

Někdo považuje kvercetin za přírodní antihistaminikum a protizánětlivé činidlo, což je možná důvod, proč je účinný při snižování účinků sezónních a potravinových alergií a astmatu a kožních reakcí.

Kvercetin může pomoci stabilizovat uvolňování histaminů z určitých imunitních buněk, což vede ke snížení příznaků, jako je kašel, slzení očí, rýma, kopřivka, oteklé rty nebo jazyk a zažívací potíže.

Podporuje zdraví srdce

Vzhledem ke své schopnosti snižovat zánět a oxidační stres je kvercetin prospěšný pro lidi s poruchami srdce a krevními cévami.

Například konzumace velkého množství sytě zbarveného ovoce a zeleniny, které obsahují flavonoidy, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, a dokonce i smrti u starších lidí.

Je to spojený se sníženým rizikem diabetu 2. typu a obezity, které mají mnoho stejných rizikových faktorů jako srdeční onemocnění.

Pomáhá bojovat s bolestí

Užívání doplňků kvercetinu může pomoci snížit bolest spojenou s autoimunitními stavy, jako je artritida, stejně jako infekce, včetně infekcí prostaty a dýchacích cest. Flavonoidy jsou také spojeny se snížením příznaků zánětu prostaty a revmatoidní artritidy. 

Může pomoci zlepšit energii a vytrvalost

Kvercetin se přidává do některých sportovních doplňků, protože pomáhá zvyšovat sportovní výkon a vytrvalost, pravděpodobně kvůli jeho pozitivním účinkům na průtok krve.

Může pomoci v boji proti rakovině

Kvercetin má potenciální protirakovinové účinky a může mít jedinečný smrtelný účinek na rakovinné buňky, což z něj činí účinný doplněk k jakémukoli přirozenému přístupu k léčbě rakoviny. 

Pomáhá chránit zdraví pokožky

Kvercetin také pomáhá chránit pokožku před účinky poruch, jako je dermatitida a fotosenzitivita. Flavonoidy blokují uvolňování mnoha prozánětlivých cytokinů, což pomáhá zastavit příznaky související se zánětem kůže, a to i u lidí, kteří nenacházejí úlevu od jiné konvenční léčby nebo receptů.

Chrání zdraví jater

Kvercetin prokazuje hepatoprotektivní účinek na poškození jater vyvolané alkoholem tím, že zvyšuje aktivity enzymů metabolizujících ethanol, zvyšuje aktivity antioxidačního systému proti oxidativnímu stresu a snižuje expresi prozánětlivých cytokinů.

Chrání před neurologickými poruchami

Kvercetin nabízí neuroprotektivní výhody díky své schopnosti bránit mozek proti oxidativnímu stresu a zánětu, což vede k potenciálně menšímu riziku kognitivních stavů, jako je Alzheimerova choroba a demence.

Potravinové zdroje

Jaká jídla mají nejvíce kvercetinu? Všechny druhy chutných červených, zelených a fialově pigmentovaných rostlin jsou plné kvercetinu – například červené víno, borůvky, jablka, červená cibule, a dokonce i zelený čaj jsou jedny z nejlepších zdrojů.

Kvercetin je ve skutečnosti nejhojnější flavonoid v lidské stravě. Ale množství nalezené v rostlinných potravinách se může hodně lišit v závislosti na tom, kde byly pěstovány, jak jsou čerstvé, jak jsou připraveny a tak dále. Některé z hlavních zdrojů kvercetinu, které lze přidat do vaší stravy, jsou jablka, papriky, červené víno, tmavé třešně a bobule (borůvky, borůvky, ostružiny a další), rajčata, brukvovitá zelenina, včetně brokolice, zelí a klíčků, zelená listová zelenina, včetně špenátu, kapusty, citrusové plody, kakao, brusinky, celá zrna, včetně pohanky, syrový chřest, kapary, červená cibule, olivový olej, černý a zelený čaj, fazole a luštěniny, byliny, včetně šalvěje, bezu amerického, třezalky tečkované a ginkgo biloby.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5214562/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7254783/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat