Prostreno.cz

Omezení množství soli v jídelníčku

Sůl, která je v mírném množství nezbytná pro naše zdraví, se v nadměrném množství stala nedílnou součástí stravy mnoha lidí. Vysoký příjem soli je spojován s různými zdravotními problémy, včetně vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a problémů s ledvinami. Přijetí stravy s nízkým obsahem soli je však praktický a dosažitelný cíl, který může vést k celkovému zlepšení zdraví. Jak na to?

Pochopte význam soli

Než se ponoříme do procesu snižování příjmu soli, je nezbytné pochopit, proč je nezbytná a zároveň potenciálně škodlivá. Sůl hraje zásadní roli při udržování rovnováhy tekutin, činnosti nervů a svalových kontrakcí. Nadměrná konzumace však může vést ke zdravotním problémům. Klíčem k úspěchu je najít správnou rovnováhu. (1)

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit příjem soli, je začít nakupovat potraviny, u kterých máte ověřené, že neobsahují moc soli. Věnujte zvýšenou pozornost obsahu soli uvedenému na etiketách potravin. Potraviny s vysokým obsahem soli je nejlepší konzumovat s mírou. (2)

Vařte doma a kontrolujte, co jíte

Když vaříte doma, máte větší kontrolu nad použitými surovinami. Můžete si vybrat alternativy s nízkým obsahem soli nebo přidanou sůl zcela vyloučit. Experimentujte s bylinkami, kořením a dalšími dochucovadly, abyste vylepšili chuť svých pokrmů, aniž byste se museli spoléhat na sůl. (3)

Zpracované a balené potraviny často obsahují skrytý sodík. Patří mezi ně polévky v konzervách, mražená jídla, pochoutky a koření. Vždy, když je to možné, volte čerstvé, plnohodnotné potraviny a balené produkty si nechte na příležitostnou konzumaci. Ovoce a zelenina mají přirozeně nízký obsah soli a jsou bohaté na základní živiny. (4)

Postupně snižujte množství soli, kterou používáte při vaření. Časem se vaše chuťové buňky přizpůsobí a zjistíte, že k tomu, abyste si jídlo vychutnali, jí tolik nepotřebujete. Pití velkého množství vody také pomáhá vyplavovat přebytečnou sůl z těla. Dostatečná hydratace podporuje celkové zdraví a může snížit chuť na slané jídlo. (5)

Veďte si potravinový deník a sledujte příjem soli. To vám pomůže identifikovat problémové potraviny a provést potřebné úpravy jídelníčku. Pokud máte problémy se snížením příjmu soli, zvažte vyhledání poradenství dietologa nebo odborníka na výživu. Mohou vám poskytnout individuální rady a jídelní plány přizpůsobené vašim potřebám a preferencím. (6)

Zdroje: (1-3) www.nhlbi.nih.gov/news/2023/halt-salt-5-ways-cut-down-sodium-and-improve-your-heart-health, (4-6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7318881/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat