Prostreno.cz

Zodpovědná konzumace vína pro zdraví

Požitek z vína je s lidskou kulturou spjat již po staletí. Kromě lahodné chuti a společenského zážitku, který víno nabízí, je předmětem mnoha studií, které poukazují na jeho možné zdravotní účinky. I když je důležité mít na paměti, že klíčem k úspěchu je střídmost, pojďme se podívat, proč lze pití vína, zejména červeného, při zodpovědné konzumaci považovat za zdravou volbu.

Pozitivní účinky vína

Zejména červené víno je oslavováno pro vysoký obsah antioxidantů. Tyto sloučeniny pomáhají bojovat proti zánětům v těle, čímž potenciálně snižují riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a některé druhy rakoviny. (1)

Mírná konzumace vína je spojována se zlepšením kardiovaskulárního zdraví. Antioxidanty obsažené v červeném víně mohou přispívat ke zvýšení hladiny "dobrého" cholesterolu. Kromě toho mohou chránit výstelku cév, zlepšovat průtok krve a snižovat riziko vzniku krevních sraženin. (2)

Studie naznačují, že mírná konzumace vína může snižovat riziko srdečních onemocnění. Středomořská strava, která zahrnuje mírnou konzumaci vína, je ve středomořských zemích spojována s nižším výskytem srdečních onemocnění. (3)

Další benefity

Látky obsažené v červeném víně, si získaly pozornost pro svou potenciální roli při ochraně mozkových buněk před poškozením a snižování rizika neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. K definitivnímu potvrzení těchto účinků je však zapotřebí dalšího výzkumu. (4)

Sklenka vína může mít relaxační účinek, podporovat snižování stresu a celkovou pohodu. Tento psychologický přínos může nepřímo přispět k lepšímu zdraví tím, že snižuje stavy související se stresem. (5)

Přestože umírněná konzumace vína může přinášet pozitiva pro zdraví, je zásadní zdůraznit, že nadměrná konzumace alkoholu může vést k vážným zdravotním problémům, včetně závislosti, onemocnění jater a zvýšeného rizika některých druhů rakoviny. "Umírněnost" obvykle znamená jednu sklenku vína denně pro ženy a až dvě sklenky pro muže. (6)

Kromě toho se individuální tolerance k alkoholu liší a někteří jedinci by se měli alkoholu zcela zdržet, například těhotné ženy a lidé s určitými zdravotními potížemi nebo interakcemi s léky. Pokud si nejste jisti, co je pro vás bezpečné, raději se zeptejte svého lékaře. (7)

Zdroje: (1-3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099584/, (4-7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3023893/





Celkem 2 komentářů

František Jouda
18.11.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat