Prostreno.cz

Zařaďte do jídelníčku zdravé klíčky

Klíčky, křehké mladé výhonky naklíčených semen, jsou již dlouho oslavovány pro svou výživovou hodnotu a kulinářskou všestrannost. Jejich konzumace s sebou přináší celou řadu výhod. Jaké to jsou a proč byste je měli zařadit do vašeho jídelníčku?

Velké množství živin

Jedním z hlavních důvodů, proč jíst různé druhy klíčků, je velké množství živin, které obsahují. Jakmile semena začnou klíčit, jejich obsah živin se výrazně zvýší. Klíčky jsou bohaté na vitaminy, minerály, vlákninu a antioxidanty, což z nich činí úžasnou potravinu. Různé druhy klíčků nabízejí jedinečné nutriční profily. (1)

Většina lidí si nevybaví chutnou pochoutku, ale spíše ne moc chutné zdravé jídlo. To se dá snadno změnit správnou úpravou jídel. Klíčky jsou skvělé například v sendvičích nebo wrapech a oživí každý pokrm. (2)

Další benefity

Klíčky jsou velmi šetrné k trávicímu traktu. Různé druhy klíčků nabízejí širokou škálu chutí a textur. Klíčky vojtěšky mají jemnou, lehce oříškovou chuť, zatímco klíčky ředkviček mají pálivý nádech. Díky těmto rozmanitým chutím a texturám jsou klíčky univerzální přísadou do salátů, sendvičů, wrapů, smažených pokrmů a dalších pokrmů. (3)

Mikroklíčky jsou nejmladším stádiem růstu rostlin, ještě než se z nich stanou plnohodnotné klíčky. Tyto drobné, živé zelené rostliny nabízejí intenzivní chuť a dodávají pokrmům vizuální atraktivitu. Bazalkové klíčky vdechnou talíři aromatickou svěžest, zatímco rukolové dodají spíše pikantní nádech. (4)

Klíčky mají nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny, která může podporovat pocit sytosti. Zařazení různých klíčků do jídel může podpořit vaše cíle v oblasti redukci hmotnosti tím, že sníží celkový příjem kalorií. Zpestřením svého talíře různými klíčky podporujete různorodost ve vašem jídelníčku. Nikdy se tak nestane, že vás nějaké jídlo přestane bavit. Klíčky jsou křupavé a hezké na pohled. (5)

Zdroje: (1-3) www.heart.org/en/news/2022/06/07/tiny-sprouts-provide-big-nutrition, (4-5) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8398379/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat