Prostreno.cz

S vitaminem D proti bolestem hlavy

Příště si neberte prášek proti bolesti, ale raději porci datlí: Prozradíme vám sedm potravin proti bolestem hlavy!

Kdo trpí bolestmi hlavy, většinou se je snaží zahnat tabletami. Řekneme vám, které potraviny můžete použít k prevenci a boji proti bolestem hlavy. Mnoho žen pravidelně trpí bolestmi hlavy nebo migrénami. I malé věci často pomáhají snížit příznaky na únosnou míru. Například je důležité jíst pravidelně, aby hladina cukru v krvi byla konstantní (1).

Které potraviny pomáhají proti bolestem hlavy (2)?

Celozrnné výrobky

Jak již bylo zmíněno, lidé trpící bolestí hlavy by měli dbát na to, aby hladina cukru v krvi byla konstantní. V tomto ohledu se vyhýbejte jednoduchým sacharidům, jako jsou výrobky z bílé mouky – a je lepší spolehnout se na celozrnné. Protože celozrnné výrobky jsou bohaté na hořčík, vápník a komplexní sacharidy. A právě tato kombinace je prý dobrým lékem na migrény.

Tryptofan

Posel serotonin zajišťuje přenos elektrických impulzů v mozku. Pokud máte v těle nedostatek serotoninu, máte bolesti hlavy. Přesněji řečeno, tenzní bolesti hlavy. Proto je důležité zvýšit obsah serotoninu. Jak to funguje? Aminokyselina tryptofan dokáže v mozku dosáhnout vyšší koncentrace – a ta se nachází například v sójové mouce, parmazánu a kešu oříšcích.

Vitamin D

Nedostatek vitaminu D může být spouštěčem bolestí hlavy. Z tohoto důvodu má zjevně smysl dodávat tělu vitamin D ve formě potravy, pokud máte bolesti. Vitamin je zvláště účinný v kombinaci s vápníkem a hořčíkem. Mezi dobré zdroje patří ryby, jako je losos nebo tuňák, vejce a mléko.

Omega-3 mastné kyseliny

Strava s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin může mít velmi pozitivní vliv na pacienty s migrénou. Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí například v chia semínkách, mořských rybách (tuňák, sleď, losos) nebo lněném oleji, zmírňují příznaky a jsou také velmi zdravé.

Hořčík

Potraviny, které obsahují hodně hořčíku, mají svalový relaxační účinek. Mezi dobré zdroje patří ořechy, dýňová semínka, celá zrna a zelená zelenina, jako je chřest, špenát a kapusta. Nejlepší je jíst v kombinaci s přírodním jogurtem nebo kefírem, protože tyto potraviny zlepšují vstřebávání hořčíku.

Kyselina salicylová

Datle, rozinky a sušené meruňky obsahují vysoký podíl přírodní kyseliny salicylové. Složka, která je v aspirinu a má účinek zmírňující bolest.

Káva a voda

Káva je osvědčeným lékem na bolesti hlavy, zvláště se šťávou z čerstvého citronu. Kofein stimuluje krevní oběh. Účinek však není tak silný, pokud kávu pijete pravidelně. Navíc je voda naprosto nezbytná pro bolesti hlavy. Protože: Bolesti hlavy jsou často způsobeny nedostatkem tekutin, což vede ke špatnému zásobování buněk kyslíkem. Krev doslova houstne. Pokud pijete vodu s vysokým obsahem hořčíku, zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554510/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6854770/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat