Prostreno.cz

Káva je škodlivá a prospěšná

Vstanete, běžíte do kuchyně a pak: kávovar. Potřebujete ranní dávku kofeinu, abyste se rozhýbali? Vítejte v klubu! Ale jak vaše tělo reaguje na kávu? A je pro vás káva nakonec dobrá, nebo ne? 

Káva pro mnoho lidí součástí ranního rituálu – a také po zbytek dne, když se podíváte na spotřebu. Někteří ale pijí kávu především ze zvyku nebo pro společnost u jídelního stolu, ale ignorují, zda ji dobře snášejí. To, jak vaše tělo reaguje, vám může poskytnout důležité vodítko – pokud budete reakci věnovat pozornost.

Pro, nebo proti?

Jste ranní ptáče a teprve po kávě máte pocit, že je vaše hlava připravená k akci? Na některé lidi má káva skutečně takový účinek. Nápoj je jako tlačítko pro zvýšení produktivity. Ale jiné, méně jasné signály mohou zahrnovat bušení srdce, rozšířené zorničky a stoupající krevní tlak. Jiné pálí žáha, trpí nevolností nebo mají zažívací potíže. 

Když máte intoleranci na kávu

Pokud vám káva nedělá dobře, je dobré začít tím, že přestanete pít levnou kávu ze supermarketu. Obecně se doporučuje káva z čerstvě mletých kávových zrn. Také ledová varianta může pomoci při zažívacích potížích, protože má obzvláště nízký obsah kyselin. V létě je to také příjemné a osvěžující a můžete si rovnou připravit celý litr a uchovat ho pár dní v lednici. 

Pokud obvykle pijete černou kávu, která vám nevyhovuje, může vám pomoci mléko nebo veganské alternativy, jako jsou sójové, hrachové nebo ovesné nápoje. Můžete také vyzkoušet jiné druhy nebo espresso. Například latté macchiato nebo cappuchino. Na druhou stranu kratší doba louhování, jako je u právě espressa, je také lépe stravitelná.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat