Prostreno.cz

Na drobné popáleniny v kuchyni použijte med nebo jedlou sodu

Horký olej a rozpálená trouba patří k hlavním viníkům drobných popálenin, se kterými se setkal snad každý amatérský i profesionální kuchař. Jelikož vám nikdo nikdy nezaručí, že v kuchyni jste v bezpečí, měli byste i vy doma mít tyhle přírodní prostředky!

Tak samozřejmě, že vlastníte dobře vybavenou lékárničku, jež dokáže ulevit od drobných zranění, ale i v kuchyni se najdou zázraky, které se dají použít v případě, že jste se zase spálili od horké trouby. Po čem v nouzi sáhnout?

Med

Med je všestrannou složkou na vaření, jež ovšem nabízí i své vlastní terapeutické přínosy. Med má silné antibakteriální vlastnosti (1), o nichž je známo, že zabraňují infikování drobných řezů. Tohle populární sladidlo navíc vytváří jakýsi štít přes ránu, který podporuje hojení. Naneste malou vrstvu medu přímo na popáleninu, poté ji zakryjte sterilním obvazem. Podle potřeby postup opakujte, dokud se rána nezhojí.

Aloe vera

Aloe vera je populární rostlina s protizánětlivými a analgetickými vlastnostmi (2) snižujícími bolest a zánět. Rozřízněte list, abyste získali gel. Ten přímo aplikujte na zasaženou oblast a nechte zaschnout. Znovu, stejně jako u medu, opakovaně nanášejte podle potřeby.

Kurkuma

Koření, jako je kurkuma, jsou vysoce ceněná pro svou schopnost snižovat zánět a redukovat množství bakterií. Aby ne. Kurkumin, klíčová složka kurkumy, předchází riziku infekce. Kurkumový prášek smíchejte s troškou vody a vytvořte pastu. Tou pomažte své nové zranění, převažte jej obvazem a pastu nechte několik hodin působit.

Čajové sáčky

Zejména černé a zelené čajové sáčky obsahují taniny, které mohou snížit nepohodlí a urychlit hojení malých popálenin (3). Nechte čajový sáček vychladnout po namáčení v horké vodě. Následně první pomoc položte na popáleninu a jemně zatlačte. Taniny ihned uleví od bolesti.

Jedlá soda

Soda na pečení neboli hydrogenuhličitan sodný je pojistka, která nikdy nevyjde z módy. Neutralizuje pH menších popálenin, snižuje bolest a zánět. Chcete-li jedlou sodu použít, smíchejte čajovou lžičku s dostatkem vody, abyste vytvořili pastu. Opět naneste na bolavé místo a nechte zaschnout. Po nějaké době jedlou sodu jemně opláchněte studenou vodou.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6589292/

(2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6330525/

(3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7478251/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat