Prostreno.cz

Bez železa to daleko nedotáhnete

Když se lékaři svěříte s tím, že jste pořád strašně unavení, jako první příčina ho zřejmě napadne nedostatek železa. Jak často jíte čočku, játra, špenát nebo tofu?

I když chodíte brzy spát a délka nočního odpočinku odpovídá lékařským doporučením, přesto se ráno budíte s tíživým pocitem vyčerpanosti. Možná to přikládáte té omílané podzimní únavě nebo nadbytku pracovních i jiných povinností, ale co když je to známka železné krize?

Kde není železo, tam jsou potíže

Železo hraje při udržování zdraví i pohody dost zásadní roli, protože zajištuje transport kyslíku i výrobu energie (1). Tělo ho nezbytně potřebuje k tvorbě hemoglobinu i myoglobinu, tedy proteinů v červených krvinkách, které přenášejí kyslík a dodávají ho do svalů. Pokud tohoto prvku nemáte dost, je jasné, že elánem právě nesršíte – zkrátka ani nemůžete. Jeho absence je ale bohužel hodně častá.

Proč máte nouzi?

Někteří lidé, jako jsou vegetariáni nebo vegani, nepřijímají dostatek železa, což je pochopitelně dáno jejich stravou a potravinovým omezením (2). Pak jsou tací, kteří ho sice konzumují v dostatečném množství, avšak jejich organismus ho nedokáže správně vstřebávat a využívat. Další příčinou nízké hladiny je ztráta krve během menstruace nebo dobrý skutek v podobě krevního dárcovství. To, jaké jsou vaše železné zásoby, může zjistit váš ošetřující lékař, a to pomocí jednoduchého testu. V každém případě se ale raději seznamte se zdroji zmíněného prvku, protože z nich načerpáte energii, bez které se prostě nehnete.

Jde se vařit!

Železo se nachází v rostlinných i živočišných potravinách, takže možností je více než dost. Natankovat se dá z červeného masa, hovězích jater a mořských plodů. Velmi štědrým dárcem je i čočka, cizrna, tofu, quinoa, špenát, dýňová semínka a cereálie (3). Doporučená denní dávka elementárního železa je pro muže je 10 mg a pro ženy 15 mg, přičemž se z trávicího traktu vstřebá jen mezi 7 až 25 procenty podaného železa.

Zdroje: (1) www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/iron, (2) www.gesa.org.au/public/13/files/Education & Resources/Clinical Practice Resources/Iron Deficiency/Iron Deficiency Clinical Update 2022 APPROVED.pdf, (3) www.nutritionaustralia.org/app/uploads/2022/03/Iron.pdf





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat