Prostreno.cz

Kouzelnou vlákninu tělo potřebuje rozpustnou i nerozpustnou

Zatímco jedna se rozpouští, druhá ne. Řeč je samozřejmě o vláknině, která se v závislosti na jejím druhu v těle chová odlišně. Co přesně z toho máte vy?

Vláknina nemá žádnou výživovou hodnotu, přesto je naprosto nezbytnou složkou stravy. Ale proč vlastně? To kvůli tomu, že prodlužuje pocity sytosti a zabraňuje přejídání? Ano, takové účinky skutečně má, ale zasahuje i do jiných věcí. Velmi důležitá je pro optimalizaci hladiny krevního cukru, podporu trávení, výživu střevních bakterií a omezení rizika kardiovaskulárních chorob (1). Podle nedávné studie (2) zveřejněné v magazínu Journals of Gerontology mají lidé, jejichž strava není o vlákninu ochuzená, až o 80 procent vyšší pravděpodobnost, že budou žít déle, a to v plném zdraví. Ale pozor, dá se díky ní i zkrásnět!

Něco na vrásky i ekzémy

Kdo by se bránil mladistvému vzhledu, který má zářivou atraktivní jiskru, že? Kupodivu i tohle může uvedená látka zajistit. Je to dáno tím, že se podílí na odstraňování nahromaděných toxinů z organismu (3). Právě toxiny mají prsty v rychlejším stárnutí, tvorbě předčasných vrásek i rozvoji zánětlivých kožních stavů, jako je například atopická dermatitida. Vláknina je tedy lékem, elixírem dlouhověkosti i omlazujícím prostředkem. Jaký je vlastně rozdíl mezi rozpustnou a nerozpustnou? A proč tělo potřebuje obojí?

Výživa střev působící proti diabetu

Rozpustná vláknina se nachází v potravinách, jako jsou ovesné otruby, ořechy, semena, fazole, čočka a některé druhy ovoce a zeleniny. V kombinaci s vodou tvoří viskózní gel, který se pomalu pohybuje trávicím traktem (4). Prochází skrze tenké střevo a je fermentovaný až v tlustém střevě, a to prostřednictvím střevní mikroflóry. Probiotické mikroorganismy ji následně metabolizují a tvoří z ní mastné kyseliny s krátkým řetězcem, jež mimo jiné snižují glykemickou odpověď a působí proti rozvoji diabetu druhého typu. Jak si stojí její kolegyně?

Pravidelnost je potřeba

Nerozpustná vláknina se sice nerozpouští, přesto na sebe může navazovat vodu a zvětšovat svůj objem. Podporuje průchod tráveniny zažívacím traktem, čímž napomáhá pravidelnému vyprazdňování a detoxikaci. Nachází se v celozrnných výrobcích, neloupané rýži, popcornu, lněných a chia semínkách. Už je vám jasné, proč vlákninu potřebujete v obou verzích?

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.936926/full, (2) www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160601112609.htm, (3)  www.getbellway.com/blogs/digestive-wellness/how-fiber-benefits-your-skin, (4) www.medlineplus.gov/ency/article/002136.ht,





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat