Prostreno.cz

B-komplex hraje zásadní roli při snižování stresu souvisejícího s prací

Každou neděli je vám špatně z toho, že následující den opět jdete do práce? Nejste sami. Pracovní stres v západních společnostech roste a má významný negativní dopad na osobní, duševní i tělesnou pohodu. Naštěstí ho krotí B-komplex!

Pro redukci pracovního stresu odborníci doporučují sledovat spouštěcí stresory a vést si deník svých pocitů. Ten, kdo se ze zaměstnání nechce zbláznit, měl by také dělat to, co mu přináší potěšení. Sport po příchodu domů? Procházky přírodou? Ať už je to cokoli, napětí je třeba ventilovat, a to i prostřednictvím změny jídelníčku (vždy by v něm mělo být dostatek ovoce a zeleniny), dodržování spánkové hygieny a stanovování hranic. Je třeba umět říkat ne a práci si efektivněji zorganizovat. Co se týče doplňků stravy, vědci mají dobrou zprávu.

Čím se zásobit, pokud nechodíte rádi do práce?

Jak ukázala klinická studie provedená na Swinburne University of Technology, což je veřejná výzkumná univerzita se sídlem v Melbourne v Austrálii, zvýšení příjmu vitaminu B by mohlo významně snížit stres související s prací (1).

Tato studie (1) poprvé zkoumala účinnost podávání dvou forem vysokodávkového komplexu vitaminu B a zaměřila se na monitorování nálady spojené s pracovním kolotočem. Vědci po 30 a 90 dnech experimentu hodnotili 60 účastníků na základě faktorů, jako je osobnost, pracovní požadavky, nálada, úzkost a napětí.

Stres nižší téměř o 20 %

Na konci tříměsíčního období vykazovali lidé ve skupině s vitaminem B nižší úroveň pracovního stresu než na začátku studie. Ve skutečnosti dobrovolníci zaznamenali téměř 20 % zlepšení úrovně stresu. Na druhé straně ti ve skupině s placebem nevykazovali žádnou významnou změnu (1).

Vedoucí studie (1) poznamenal, že výsledky byly možná nepřekvapivé, vzhledem k důležité úloze, kterou vitamin B hraje v kognitivní funkci. B-komplex však tělo potřebuje i z jiných důvodů. Uvolňuje energii z proteinů, uhlohydrátů a tuků, rozbíjí aminokyseliny nebo pomáhá s růstem a množením buněk. Některé vitaminy skupiny B jsou také užitečné při tvorbě hemoglobinu, který dává krvi červenou barvu a transportuje kyslík.

Potravinové zdroje B-komplexu

Béčko je k mání v celých zrnech (hnědá rýže, ječmen, proso), vejcích, luštěninách, citrusových plodech, avokádu, rybách, drůbežím mase, játrech nebo v mnoha druzích snídaňových cereálií (2).

Zdroje: (1) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hup.1229, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9662251/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat