Prostreno.cz

Tenká hranice příjmu alkoholu pro zdravé tělo

Alkohol hraje významnou roli v různých sociálních a kulturních kontextech. Zatímco mírná konzumace alkoholu je obecně považována za bezpečnou, a dokonce spojena s určitými přínosy pro zdraví, nadměrné nebo dlouhodobé užívání alkoholu může vést k řadě tělesných a duševních zdravotních problémů. Klíč k pochopení vlivu alkoholu na zdravý organismus spočívá v rozpoznání tenké hranice mezi umírněností a nadměrnou konzumací. Kolik alkoholu je už moc?

Výhody střídmé konzumace alkoholu

Některé studie naznačují, že mírná konzumace alkoholu, zejména červeného vína, může mít blahodárné účinky na srdce a snižovat riziko srdečních onemocnění. Navíc by se dalo hovořit o tom, že malé množství alkoholu může mít vliv i na duševní zdraví. Dát si například malou skleničku vína u televize může být dobrý způsob, jak si odpočinout od každodenního stresu. V mnoha kulturách je umírněná konzumace alkoholu nedílnou součástí společenských setkání a oslav, což přispívá k lepšímu společenskému styku a uvolnění. (1)

Alkohol a jeho vliv na zdravé tělo

Zatímco umírněná konzumace alkoholu může přinášet určité přednosti, nadměrné nebo chronické užívání alkoholu může vést k řadě zdravotních problémů. Chronické užívání alkoholu může vést k poškození jater. Játra jsou zodpovědná za odbourávání a metabolismus alkoholu a nadměrné pití může tento orgán přetížit. (2)

Hojná konzumace alkoholu je spojena se zvýšeným rizikem různých druhů rakoviny, včetně rakoviny úst, krku, jícnu, jater, prsu a tlustého střeva. Mírná konzumace alkoholu může srdci prospívat, nadměrné pití však může zvyšovat krevní tlak, vést k nepravidelnému srdečnímu rytmu a přispívat ke vzniku srdečních onemocnění. (3)

Alkohol může způsobovat také depresivní nálady a jeho nadměrné užívání může vést k úzkostem. Nadměrné užívání alkoholu je také spojeno s vyšším rizikem vzniku závislosti a různých poruch duševního zdraví. Závislost se projevuje abstinenčními příznaky při pokusu o odvykání. Tyto příznaky mohou být závažné. a dokonce i život ohrožující. (4)

Určení, co je "příliš mnoho"

Určení, kolik alkoholu je pro zdravé tělo "příliš mnoho", se může u jednotlivých osob lišit. Na to, jak alkohol na jedince působí, mají vliv faktory jako věk, pohlaví, genetika, celkový zdravotní stav a individuální tolerance. Jako obecné vodítko platí, že je zásadní sledovat konzumaci alkoholu a držet se v doporučených mezích pro mírné pití. (5)

Pokud vás znepokojuje, kolik alkoholu vypijete nebo se bojíte dopadu na vaše zdraví, zvažte, zda tuto záležitost neprojednat s lékařem nebo zda nevyhledat podporu odborníků na závislosti a duševní zdraví. Včasné rozpoznání příznaků zneužívání alkoholu může mít významný vliv na prevenci. (6)

Zdroje: (1-3) www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/alcohol/art20044551#:~:text=Defining%20moderate,5%20fluid%20ounces%20(148%20milliliters), (4-6) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436003/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat