Prostreno.cz

Místa na těle, která ve sprše pravděpodobně zanedbáváte

Opravdu se ve sprše myjete tak důkladně, jak tvrdíte? I tam za ušima a mezi prsty na rukou i nohou? To byste nevěřili, co všechno se tu hromadí!

Sprchování považujeme za zcela instinktivní, takže si nepřipouštíme, že by se na něm snad dalo něco zkazit. Není to přece žádná věda! Američtí odborníci jsou však trochu jiného názoru. Chybu podle nich děláme v tom, že při mytí vynecháváme jistá zásadní místa.

Když čisto, tak všude!

Univerzita George Washingtona publikovala v magazínu Frontiers in Microbiology svou studii (1), v níž její autoři upozorňují na to, že není-li pokožka důkladně očištěna od potu, zápachu, prachu, alergenů, mazu, nečistot a zbytků odumřelých kožních buněk, dává to určitým nežádoucím mikrobům příležitost k rozmnožování, čímž se naruší kožní mikrobiom a zvýší riziko ekzémů, vyrážek i akné. „Tento výzkum jen posiluje potřebu čistit při koupání komplet celou pokožku, a to samozřejmě včetně hůře dostupných a běžně zapomínaných míst,“ vysvětluje americká lékařka Laura Purdy (2), která se na zmíněné studii podílela. A teď se přiznejte, jak často a jak důkladně se myjete tady?

Za ušima je hodně špinavá zóna

„Všude, kde je nějaký záhyb, jako třeba za ušima, se zachycuje kožní maz spolu s buňkami, kterých se tělo přirozeně zbavuje. V kombinaci s povrchovou nečistotou narůstá pravděpodobnost infekcí, zánětlivých stavů a podráždění,“ varuje americká certifikovaná dermatoložka Stacey Tull. Hygienu v tomto místě se nevyplácí podceňovat i proto, že se zde nacházejí potní žlázy produkující pot, tudíž může vzniknout nepříjemný zápach.

Mezi prsty bývá rušno

Běžná sprchovací očista by měla zahrnout i ruce a nohy, konkrétněji pak pokožku mezi prsty. Právě zde se podle dermatoložky Stacey Tull hromadí velké množství odumřelých buněk, což vede ke vzniku plísní a bakteriální dermatitidy. A co poslední opomíjená oblast? Myslete ve sprše i na svůj pupek – v něm jsou také kožní záhyby, v nichž se shromažďuje kdeco.

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2023.1257276/full, (2) www.realsimple.com/how-to-wash-dirtiest-body-parts-in-shower-study-8384889






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat