Prostreno.cz

Potraviny, které mohou pomoci při bolestech hlavy

Bolest hlavy vás může vyřadit z provozu klidně i na celý den. Naštěstí některé živiny ve zdravých potravinách ji mohou pomoci zvládnout. Dejte fazole či rýži!

Ať už je to tupá nebo ostrá bolest hlavy, příjemná není ani jedna. Je pochopitelné, že v těchto chvílích je velmi lákavé sáhnout po tišících lécích. Mnoho z nich však má své vedlejší účinky, mezi které patří nevolnost, zvýšená hladina jaterních enzymů, průjem, zácpa, závratě, vyrážka, krvácení z nosu, zadržování tekutin či hypertenze. Radši si dejte něco dobrého na zub, tyhle potraviny od bolestí hlavy mohou ulevit.

Banány

Určitě zkuste sáhnout po banánech, které jsou plné vlákniny zahánějící hlad. Vláknina zpomaluje trávení, zvyšuje pocit sytosti, reguluje gastrointestinální systém a přispívá ke zdraví osy střevo-mozek. Snižuje tak riziko některých poruch centrálního nervového systému, včetně migrén.

Vodní meloun

Chcete-li chutné řešení dehydratační bolesti hlavy, dejte si meloun, který je v obchodě k dostání po celý rok. Asi 90 procent jeho obsahu tvoří voda, takže jeho konzumace obnoví rovnováhu tekutin v těle. V melounu jsou zároveň k mání elektrolyty, jako je draslík, jež ovlivňuje svalovou kontrakci, regulaci srdečního rytmu a přenos nervových signálů (1).

Fazole

I fazole a luštěniny jsou skvělou volbou. Mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin, dvou zvláště zasycujících živin. Fazole patří k zásobárnám hořčíku, minerálu, který může být užitečný při prevenci migrén a bolestí hlavy, zároveň zmírňuje jejich závažnost (2). Vhoďte je do salátů, smíchejte s těstovinami nebo rozmixujte na pomazánky.

Celá zrna

Celá zrna, kupříkladu quinoa, hnědá rýže nebo oves, zvyšují a stabilizují hladinu krevního cukru, jsou plné komplexních sacharidů, které se postupně rozkládají a zajišťují pomalé a stabilní uvolňování glukózy. Celá zrna jsou (také) skvělým zdrojem vlákniny, jež zpomaluje trávení a vstřebávání sacharidů a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. (V případě, že hladina cukru kolísá, může to mít za následek bolest hlavy, ne-li záchvat migrény.) (3)

Listová zelenina

Listová zelenina je známá pro svůj působivý seznam živin příznivých pro mozek, třeba hořčíku, jež je spojen s prevencí a úlevou od migrény. A konečně, tato zelenina je bohatá na antioxidanty, jako je vitamin C a beta-karoten; antioxidanty snižují oxidační stres a záněty, které u některých jedinců vyvolávají bolesti hlavy (3).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18724413/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507271, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554510/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat