Prostreno.cz

Kávové návyky výrazně urychlující stárnutí

Proces stárnutí je přirozený biologický proces charakterizovaný postupným úbytkem fyzické a mentální kapacity, změnami v buněčné struktuře a funkcích a zvýšenou náchylností k nemocem a smrti.

Káva je celosvětově oblíbeným nápojem se zajímavými zdravotními benefity. Podle průzkumu (1) od Ipsos pro Jacobs Douwe Egberts si ji pravidelně dopřává více než polovina Čechů. Vědci uvádějí, že pití kávy může být prospěšné pro srdce a játra, avšak některé zvyky či návyky spojené s konzumací kávy mohou negativně ovlivnit naše zdraví a přispívat k rychlejšímu stárnutí (2).

Dochucování kávy

Přemíra cukru, se kterým mnozí z nás svůj šálek obohacují, může zatěžovat organismus a urychlovat stárnutí kůže. Umělá sladidla jako aspartam a sukralóza také mohou poškodit zdraví střev. Celé to funguje tak, že se cukr ve vašem krevním řečišti váže na bílkoviny a produkuje škodlivé volné radikály nazývané koncové produkty pokročilé glykace (AGE). Jak se AGE hromadí (čím více cukru jíte, tím více se vyvíjejí), dochází k poškození proteinů. Samostatnou kapitolou jsou pak umělá sladidla, jako je sukralóza a aspartam. Ty podle všeho mohou poškodit zdraví střev (3).

Káva není jídlo

Dalším nesprávným návykem je nahrazování snídaně kávou. Takový postup nejen oslabuje tělo, ale také má negativní vliv na stav pokožky. Navíc pitií kávy odčerpává tělo z tekutin a přispívá k dehydratace, která podporuje stárnutí a má i další negativní dopady na naše zdraví (4).

A konečně, pití kávy později večer může narušit kvalitu našeho spánku. Nedostatek spánku má pak nepříznivé důsledky na imunitní systém a metabolismus, což také podporuje rychlejší stárnutí. Proto bychom se pití kávy v pozdních hodinách měli vyhnout (4).

Zdroj: (1) www.expats.cz/czech-news/article/happy-world-coffee-day-in-the-czech-republic-coffee-culture-is-brewing, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/, (3) www.linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0002916523661702, (4) názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat