Prostreno.cz

Potraviny s vysokým obsahem luteinu dělají dobře nejen očím

Lutein je žlutý až oranžový pigment, který souvisí s vitaminem A. jelikož se hromadí v sítnicích očí, je nezbytnou součástí zdravého vidění. Kde ho hledat a jaké denní množství potřebujete?

Lutein funguje i jako antioxidant, který snižuje poškození volnými radikály, může tedy podporovat krevní cévy (1). Tělo lutein samo nevyrábí, takže je nutné přijímat ho ze stravy. Obecně se doporučuje množství 6 až 12 mg luteinu denně, s čímž vám mohou pomoci tyto potraviny.

Kapusta

Kapusta má pověst zdravé košťálové zeleniny, a to z dobrého důvodu. Obsahuje 6447 mcg (mikrogramu) luteinu na vařený šálek. Kromě luteinu je kapusta bohatá na vápník, vitamin C, betakaroten, vitamin A a vlákninu. Má také nízký obsah kalorií – v jednom šálku syrové kapusty jich je pouze 8.

Zimní dýně

Tykev se k nám pravděpodobně dostala z Peru, odkud taky pochází. Je známá svým působivým množstvím luteinu (3170 mcg), zeaxanthinu a vitaminu A. Zimní dýně patří i k zásobárnám draslíku a obsahuje značné množství několika dalších vitaminů a minerálů.

Žlutá sladká kukuřice

Kukuřice, rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovité, je přímo božská. Má vysoký obsah luteinu (934 mcg na šálek) a draslíku, což z ní dělá výživné občerstvení, pokud tedy není celá přelitá máslem a dochucená velkým množstvím soli.

Špenát

Špenát je další zelená listová zelenina, která je pro vás super dobrá. Nabízí i železo, vápník, draslík, vitaminy A, C a K a vlákninu. Na jeden šálek syrových listů špenátu pak připadne pouze 7 kalorií.

Hrách

Je malý, vzhledem nenápadný, ale na lutein mocný. Hrách zmíněného pigmentu obsahuje 4149 mcg na šálek, zároveň se může pochlubit hořčíkem, železem, draslíkem, zinkem, B-komplexem a vitaminem A.

Růžičková kapusta

Jeden ji miluje, druhý nenávidí. Buď, jak buď, růžičková kapusta je dobrým zdrojem luteinu (2012 mcg na šálek) a najít v ní můžete i mnoho dalších vitaminů a několik minerálů.

Brokolice

Ano, i brokolice má vysoký obsah luteinu (1431 mcg na šálek), vitaminu A, folátu, draslíku, vápníku, hořčíku a vitaminu K. Na jeden šálek brokolice v syrovém stavu připadne 9 kalorií. Není to paráda?

Vejce

Vejce jsou fantastickým zdrojem bílkovin a luteinu, každý kus vás obohatí o 251,5 mcg. Ve skutečnosti lutein žloutku dává krásnou žlutou barvu.

Sladké brambory

Patří sladké brambory na seznam vašich oblíbených příloh? Skvělé, s 1 053 mcg luteinu na 100 gramů bude váš zrak v bezpečí.

Zdroje: (1) www.mdpi.com/1420-3049/22/4/610, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5715043/ - zbytek článku






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat