Prostreno.cz

Zdánlivě zdravé ovesné vločky se mohou vymstít

Přestože jsou ovesné vločky označovány za zdravou volbu pro přípravu snídaně a přijímají se jako výživná potravina, která má mnoho zdravotních přínosů, někteří odborníci na výživu upozorňují na možná negativa jejich konzumace.

Může z ovesných vloček člověk přibrat na váze? Za jistých okolností vlastně ano. Tato potravina vás ale klidně připraví i o svalovou hmotu nebo bdělost. Jak velký byste si na ni měli dávat pozor?

Úbytek svalové hmoty

Pokud jsou ovesné vločky konzumovány v příliš velkém množství nebo příliš často, mohou působit nadýmání a mohou také přispět k úbytku svalové hmoty v důsledku potlačení chuti k jídlu a prodlužování pocitu sytosti. Necítíte se tedy hladoví a logicky nebudete ani nic jíst. 

Nadýmání jako vedlejší účinek

Je pravda, že uvedená potravina svědčí trávení, což je zásluha obsažené vlákniny. Ovšem je tu jedno ALE. Pokud na ovesné produkty nejste zvyklí a teprve s nimi začínáte, rozhodně to s velikostí porcí nepřehánějte. Není to jen o vláknině, i škrob a glukóza některým jedincům způsobuje plynatost a nadýmání.

Příliš mnoho cukru

Kromě toho existuje otázka, s čím jsou ovesné vločky konzumovány. Pro mnohé konzumenty jsou málo sladké a poněkud nudné. Proto si je dochucují třeba cukrem, hromadou sušeného ovoce, marmeládou, polevou nebo čokoládovými lupínky. Při přidání přísad jako cukru, sušeného ovoce, marmelády, polevy nebo čokoládových lupínků se může zvýšit kalorický obsah pokrmu a snížit jeho nutriční hodnota. To může nakonec vést k přírůstku na váze, i když je původní potravina považována za zdravou. 

Proto by měli konzumenti být opatrní při konzumaci ovesných vloček a měli by se ujistit, že jejich strava je vyvážená a že nejsou příliš závislí na jedné položce. Vločky by měly být považovány za součást vyvážené stravy, nikoli jako jediný zdroj výživy.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9930024/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10660577/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat