Prostreno.cz

Nedostatek hořčíku je zkratkou k infarktu

Mnohým z nás uniká důležitost hořčíku pro zdraví srdce. Jeho nedostatek může mít fatální důsledky.

Hořčík. Víte, jaké má v těle vlastně funkce? Dle názoru lékařů je jeho význam často přehlížen, protože se lidé soustředí na jiné látky, jako je například vitamin C, vápník nebo železo. A to je ta chyba. Kvůli tomu jsou prý srdeční choroby tolik rozšířené! Můžeme si za ně tedy sami?

Pracovitý hořčík

Hořčík je jeden z nejdůležitějších minerálů, neboť zastává řadu funkcí v našem těle. Bez hořčíku by v organismu nemohlo probíhat zhruba 300 metabolických reakcí. Podílí se na syntéze proteinů a antioxidantů, regulaci glukózy, ale také na funkcích svalů a měkkých tkání. Má detoxikační účinky, neboť napomáhá odstraňování těžkých kovů z těla. Snižuje únavu, zachovává zdraví kostí a podporuje dělení buněk (3).

Příjem pokulhává

Přijímáme ho hlavně prostřednictvím potravy. Zásadní problém ale je, že v moderních zpracovaných potravinách a komerčních plodinách je jeho obsahu minimum. Situaci zhoršuje i to, že komerční obiloviny, ovoce, zelenina a další plodiny bývají natolik geneticky modifikované a chemizované, že se jejich obsah hořčíku za posledních 60 let výrazně snížil. Když se k tomu připočítá ještě stresující životní styl, žádný div, že hořčík tolika lidem zoufale schází, což z nich dělá osoby náchylné ke kardiovaskulárnímu poškození. K tomu přidáme celkové zvýšení stresu a máme recept na zdravotní problémy. A skutečně, většina populace trpí jeho nedostatkem (1).

Srdce volá o pomoc

Nedostatek tohoto minerálu představuje velké nebezpečí pro naše srdce. Nízký příjem hořčíku vede k zákornému tepen, což zase zvyšuje riziko srdečních chorob, infarktu myokardu a arteriální hypertenze. Denní doporučený příjem tohoto minerálu je 375 miligramů (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1855626/,  (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500003/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519036/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat