Prostreno.cz

Konzumace jahod snižuje riziko demence

S poklesem kognitivních funkcí už si mozek lámat hlavu nemusí. Tedy pokud budete jíst pravidelně jahody, které ho svým složením překypujícím antioxidanty chrání i před demencí.

Chutnají vám jahody, a to ve všech svých podobách? Ať už si rádi smlsnete na jahodové marmeládě, džemu, džusu, kompotu nebo upečené bublanině, odborníci přicházejí s hodně sladkou zprávou. Tyto plody jsou podle nich báječnou výživou pro mozek! Už jste dnes měli svůj příděl?

Přírodní medicína svede divy

Američtí vědci z University of Cincinnati se na základě své studie (1) domnívají, že pravidelná (v naprostém ideálu každodenní) konzumace zmíněného ovoce významně snižuje riziko kognitivního poklesu i demence. Jejich nadějné poznatky uveřejnil magazín Nutrients (2). A celý svět se ptá na jediné – jak je tohle vůbec možné? Pro vysvětlení je třeba jít trochu do hloubky, tedy to samotného složení jahod. Všechno nasvědčuje tomu, že je doslova zázračné.

Tajemství tkví v antioxidantech

Dle názoru autorů uvedené studie toto sladké ovoce obsahuje antioxidanty zvané antokyany, jež se podílejí na jeho hlavních zdravotních přínosech, a to včetně zlepšení metabolismu a výrazné podpory kognitivních funkcí. Jahody navíc zprostředkovávají ellagitaniny a kyselinu ellagovou, u kterých bylo zjištěno, že mají protizánětlivé, antioxidační, antimikrobiální a protirakovinné vlastnosti, čímž mozek chrání před záněty i poškozením.

Prevence je základ!

„Ve středním věku začínají mozkové výkonné schopnosti pozvolna klesat. Z části je to dáno i tím, že přebytek břišního tuku a s tím spojená nadváha a inzulinová rezistence zvyšuje zánět v celém těle, mozku nevyjímaje,“ vysvětluje jeden z autorů studie, kterým je americký neurovědec Robert Krikorian (3). On i celý jeho tým tedy vidí prevenci v jahodách, kterých zřejmě nikdy není dost. Tak si tohoto sladkého léčiva raději dejte ještě trochu!

Zdroje: (1) www.uc.edu/news/articles/2023/11/uc-study--strawberry-consumption-may-reduce-dementia-risk-for-middle-aged-individuals.html#:~:text=New%20research%20from%20the%20University,published%20in%20the%20journal%20Nutrients, (2) www.mdpi.com/2072-6643/15/20/4431, (3) www.nypost.com/2023/11/12/lifestyle/consumption-of-strawberries-may-reduce-dementia-risk-study/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat