Prostreno.cz

Wasabi výrazně posiluje paměť

Libo něco ostřejšího? Dejte si wasabi. Toto koření zlepšuje krátkodobou i dlouhodobou paměť jako nic jiného! A navíc působí proti rakovině, přičemž si poradí také se záněty.

Wasabi je rostlina původem z Japonska. Roste a prosperuje jen v horských řekách, protože vyžaduje specifické podmínky, zejména pak stálý přísun čisté a studené vody. Jako tradiční koření, které se podává k rybím pokrmům, se používají její kořeny. Ale nejde jen o typicky pálivou přísadu k sushi, v japonské kultuře je wasabi považováno za symbol štěstí, proto bývá součástí mnoha místních rituálů a obřadů.

Není vždycky pravé

Jste přesvědčení o tom, že ve své oblíbené restauraci jíte pravé a nefalšované wasabi? Nemusí to tak být. Protože pěstování je vcelku náročné a trvá poměrně dlouho, než rostlina dosáhne své plné zralosti, originál je vzácný, s čímž se pojí i jeho vyšší cena. Z tohoto důvodu někteří kuchaři využívají náhražku v podobě směsi hořčice, instantního wasabi prášku a zeleného barviva. Pokud jde ale o to pravé, už v minulosti se poukazovalo na jeho zdravotní výhody, především antibiotické a protizánětlivé působení i podporu v prevenci rakoviny. Nejnovější japonská studie (1) však objevila ještě další zajímavý účinek.

Paměť jako v bavlnce

Dle jejích poznatků wasabi výrazně posiluje krátkodobou i dlouhodobou paměť, přičemž obecně zlepšuje pracovní výkonnost mozku. Způsobeno je to prý vysokým obsahem jedinečných antioxidačních sloučenin, které v kognici odstartují „dramatické změny“ (2). Čím pravidelněji člověk toto koření konzumuje, tím dříve se to na jeho hlavě projeví. Uvedená ingredience se běžně objevuje nejen v tom zmíněném sushi a sashimi, ale i rolkách, miso polévce a marinádách, které dodávají šmrnc kuřecímu a vepřovému masu. Na co máte chuť?

Zdroje: (1) www.mdpi.com/2072-6643/15/21/4608, (2) www.nypost.com/2023/12/05/lifestyle/wasabi-linked-to-really-substantial-boost-in-memory-study/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat