Prostreno.cz

Večeře po deváté hodině večerní může přivodit infarkt

Infarkt patří mezi věci, které zažít rozhodně nechceme. S jeho rizikem kupodivu souvisí i to, v kolik hodin si dáme poslední jídlo dne.

Podle zažitých doporučení bychom se měli najíst pětkrát denně, přičemž posledním jídlem je pochopitelně večeře. Otázku ale je, v kolik hodin si ji dopřát. Věřili byste tomu, že vás její špatné načasování může i zabít? Podle vědců je to docela možné!

Kdo zaváhá, ten riskuje!

Poznatky nedávné studie uskutečněné Pařížskou univerzitou, které zveřejnil magazín Nature Communications (1), naznačují, že lidé, kteří běžně večeří okolo deváté hodiny večerní, mají výrazně zvýšené riziko infarktu. Její autoři po dobu dlouhých sedmi let sledovali stravovací návyky tisícovky respondentů, a to ve všedních dnech i o víkendech. Zjistili tak, že celá třetina zúčastněných opozdilců v průběhu pokusu trpěla kardiovaskulárními obtížemi a dva tisíce dobrovolníků postihl zmíněný infarkt nebo mrtvice. A to rozhodně nemůže být náhoda.

Cukr i tlak v nepříznivých hodnotách

Francouzští experti si to vysvětlují tím, že pozdní jídlo s sebou nese vážná rizika, neboť podstatně zvyšuje nejen hladinu cukru v krvi, ale i krevní tlak, který poškozuje cévy. Opozdilé stolování se podle jejich názoru vymstí hlavně ženám, protože jejich těla jsou jím více ovlivněna. „Stejně jako mnoho lidí i mě babička varovala, abych nikdy nejedl příliš pozdě. Naše studie jasně dokazuje, že tato rada má své opodstatnění,“ vysvětluje pařížský lékař a jeden z hlavních autorů Bernard Dour (2). Kdy se tedy ideálně najíst?

„Poslední jídlo by měl člověk zkonzumovat mezi pátou a sedmou hodinou večerní. Čím později si ho dá, tím méně jídla na talíř patří,“ doporučuje americká specialistka integrativní medicíny Dana Cohen. Mimochodem, když to stihnete na tu pátou, přijaté kalorie se vám budou spalovat mnohem svižněji. Tedy alespoň podle průzkumu, o němž informuje odborný časopis Cell Metabolism (3).

Zdroje: (1) www.nature.com/articles/s41467-023-43444-3?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_PF018_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100074290&CJEVENT=65609ec5aad611ee819a002c0a18ba73, (2) www.nypost.com/2023/12/15/lifestyle/eating-dinner-late-could-kill-you-study/, (3) www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(22)00397-7#%20





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat