Prostreno.cz

Běžně kupované potraviny mohou obsahovat mikroplasty

Přinesli jste si z obchodu kuřecí maso, sáček luštěnin a nějakou tu zeleninu? Jistě se těšíte na ukázkově vyváženou večeři plnou bílkovin a vitaminů. Možná vás teď ale přejde chuť. Tyto potraviny mohou obsahovat plasty, které do receptu rozhodně nepatří.

O plastech i mikroplastech lze říct hodně nehezkých věcí. Jednou z nich je bohužel ta, že je máme i v našem jídelníčku. Není před nimi úniku!

Tak trochu jiné vaření

Vypadá to jako boj s větrnými mlýny. I když se člověk snaží jíst zdravě, ve finále to až taková hitparáda být vůbec nemusí. Vezměme si třeba takové bílkoviny. Říká se o nich, že jsou svatým grálem výživy, proto bychom ty živočišné i rostlinné měli přijímat v dostatečně velkém množství. V dobré víře tedy kupujeme jejich dostupné zdroje, jako je kupříkladu kuřecí, hovězí i vepřové maso, tofu, zelenina a luštěniny, stejně jako mořské plody a tučné ryby. Jenže to může přinést nečekaný problém.

Tohle tam být přece nemá!

Američtí vědci z Torontské univerzity na základě své studie (1) zjistili, že kupované bílkovinové zdroje, a to včetně veganských alternativ, v sobě mají mikroplasty spojované s negativními zdravotními následky. Testované vzorky pocházely z běžných supermarketů a plastové částice obsahovalo 88 procent z nich.

I voda je kontaminovaná!

„Krize tohoto znečištění se týká nás všech. Jsme tím hluboce znepokojeni, protože naše závěry ukazují, že lidé nevědomky přijímají plasty i z běžně konzumovaných potravin,“ potvrzuje vědecká výzkumnice a spoluautorka studie Madeleine Milne. O jak velké dávky jde? Každý týden sníte plastový kus odpovídající velikosti platební karty, jak naznačuje jiný průzkum (2). A co hůř – vypadá to, že ani balená voda není bez poskvrnky, protože v jednom litru může „plavat“ 240 tisíc nanoplastů (3), což je stonásobek původního odborného předpokladu. To jsme ale dopadli, že?

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749123022352?via%3Dihub, (2) www.meduniwien.ac.at/web/en/ueber-uns/news/default-0f889c8985-1/gesundheitsrisiko-durch-mikro-und-nanoplastik-in-lebensmitteln/, (3) www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-08/bottled-water-contains-previously-undetected-nanoplastics





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat