Prostreno.cz

Arašídy jako zdroj nepříjemných potíží

Arašídy jsou díky svému bohatému nutričnímu složení běžně zařazovány na seznam zdravých potravin. Jak je proto možné, že vás po nich bolí žaludek? Nebo otravně svědí pokožka?

Ačkoli se arašídům jakožto plodům rostliny podzemnice olejné říká burské ořechy, ve skutečnosti patří k luštěninám, a tedy do „stejného pytle“ s hráškem a čočkou. Výživnou pochoutku z nich dělá zejména vysoký podíl vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, ovšem to ještě neznamená, že by tu nebyla žádná rizika. Proč mohou způsobit zdravotní potíže?

I dobrého by se mělo decentně

„Jde hlavně o množství. Pokud je větší, některým lidem může přivodit nevolnost, plynatost, zácpu, nadýmání a břišní křeče,“ potvrzuje americká gastroenteroložka Supriya Rao (1). Prvním důvodem je již v úvodu zmíněná vláknina. Pokud na její vyšší dávkování tělo není zvyklé, výsledkem je přinejmenším žaludeční nepohodlí. V jednom šálku arašídů je vlákniny nějakých 8,5 gramu (2), což podle jmenované lékařky k vyvolání nepříjemných symptomů bohatě stačí. Je tu však i další problém.

Pozor na toxiny!

Už jste někdy slyšeli o tom, že arašídy obsahují toxiny, které nejsou zrovna přátelské? Jde především o kyselinu fytovou s pověstí antinutriční látky, protože lidský organismus postrádá ten správný enzym, který by ji dokázal rozložit. I tohle může být příčina nevolnosti a plynatosti. Chcete-li tomu v budoucnu předejít, odborníci doporučují (3) burské ořechy před požitím namáčet ve vodě, v ideálu přes celou noc, což je učiní mnohem stravitelnější a pro gastrointestinální trakt snesitelnější. A vůbec, neregistruje po téhle dobrotě nějaké kožní změny?

Co když je to alergie?

Situace je taková, že arašídy kralují seznamu nejčastějších potravinových alergenů (4). Pokud arašídovou alergii máte, byť o ní třeba vůbec nevíte, i minimální množství této potraviny vám může způsobit průjem, zvracení nebo svědivou vyrážku (5).

Zdroje: (1) www.livestrong.com/article/480009-peanuts-and-digestive-problems/, (2) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2342991/nutrients, (3) www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/anti-nutrients/, (4) www.livestrong.com/article/13767401-major-food-allergens/, (5) www.acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/peanut/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat