Prostreno.cz

Hřebíček hubí bakterie a plísně a pomůže i s nadýmáním

Hřebíček, koření, které najdete v každé kuchyni, má sytě hnědou barvu a silnou vonnou vůni, která je teplá, výrazně sladká, štiplavá a mírně svíravá.

Hřebíček pochází z Moluckých ostrovů v Indonésii. Nejčastěji se uplatňuje při přípravě pokrmů z ryb, kuřecího masa a rýže, ale hodí se i do polévek, dezertů a salátových dresinků. Toto koření, které je obestřeno mnoha tajemstvími, však vyniká i svými léčivými schopnostmi. V jakých případech jej můžete povolat do zbraně?

Hubí plísně

Hřebíček se běžně používá jako antiseptikum proti infekčním onemocněním, jelikož vykazuje antimikrobiální aktivitu (1), působí proti bakteriím a hubí plísně. Zároveň pomáhá při bolestech zubů. Ne nadarmo se hřebíčkový olej využívá i ve stomatologii coby analgetikum a antiseptikum. Extrakt z hřebíčku zároveň prokázal potenciál při léčbě onemocnění dutiny ústní (parodontózy).

Ulevuje od nadýmání

Hřebíček je v indické a čínské tradiční medicíně známý jako zahřívací a stimulační činidlo (2). Podává se při zvracení, nadýmání, plynatosti, nevolnosti, poruchách jater, střev a žaludku; a jako stimulant pro nervy. Ba co víc. Nejen v tropické Asii jím léčí svrab, choleru, malárii a tuberkulózu.

Čistí dýchací cesty

Hřebíčkový olej (eugenol) může pomoci vyčistit dýchací cesty a působit při léčbě několika onemocnění horních cest dýchacích, jako je bronchitida, kašel, nachlazení, astma a stavy dutin.

Stimuluje oběhový systém

Předpokládá se, že hřebíček stimuluje oběhový systém, což může pomoci zvládat nespavost, úzkost, ztrátu paměti, deprese, únavu a duševní vyčerpání. Navíc se spojuje s antidepresivními účinky (3).

Jak hřebíček používat?

Na výběr jsou hned tři možnosti, jak hřebíček zahrnout do svého denního režimu. K mání je celý, jako prášek či olej. Před jeho podáním se však poraďte se svým lékařem. Mezi nežádoucí účinky spojené s jeho užíváním patří vzácné alergické reakce, lokální podráždění a kontaktní dermatitida. Velké množství ve stravě pak může způsobit poškození tkáně, jater a ledvin. Také nejsou k dispozici dostatečné údaje o jeho konzumaci během kojení a těhotenství. A pozor, interaguje s některými léky – zvyšuje účinky warfarinu (lék na ředění krve).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5486105/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7072209/, (3) www.researchgate.net/publication/316039767_A_Study_on_Antidepressant_Activity_of_Eugenol_Excluded_Clove_Extract





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat