Prostreno.cz

Pomelo posiluje imunitu a zpomaluje stárnutí

Chutí připomíná sladší grep a každý by denně měl sníst aspoň kousek. Neprávem přehlížené pomelo je zásobárnou živin, má vliv na obranyschopnost organismu a milují ho nejen ti, kdo pravidelně cvičí!

Pomelo (Citrus maxima) je nehybridní citrusové ovoce, kterému se daří v subtropických podmínkách. Je větší než grapefruit a uvnitř tuhé vnější kůry se ukrývá měkká masitá část, která chutná sladce. Pomelo je oblíbenou ingrediencí v různých pokrmech asijské kuchyně, najít ho můžete v salátech, polévkách, nudlích, smažené rýži i dezertech. Pomelo oplývá cennými živinami včetně vlákniny, vitaminu C a klíčových stopových minerálů, jako je železo a draslík. Důvodů, proč by nemělo zůstávat na pultech obchodů, je hned několik.

Posiluje imunitní systém

U zdravých dospělých uspokojí každodenní požadavek na vitamin C spotřeba jen poloviny velkého pomela. Vitamin C funguje nejen při zvyšování absorpce železa, ale také pracuje na zlepšení imunity bílých krvinek v systému (1). Kromě toho je vitamin C důležitý pro růst a vývoj všech tělesných tkání a uplatňuje se jako klíčový antioxidant.

Pečuje o zdraví srdce

Pomelo se svým vysokým obsahem draslíku pomáhá udržovat normální krevní tlak (2), podporuje aktivitu srdečních svalů, snižuje množství špatného LDL cholesterolu a tím přispívá k delší a zdravější délce života.

Mírní svalové křeče

Uvedený největší citrusový plod je vybaven klíčovým minerálem pro optimální svalovou funkci – hořčíkem. Proto je ideální volbou pro úlevu od svalových křečí (3). Navíc, po cvičení s vysokou intenzitou, když jsou svaly v pažích a nohou napjaté, může konzumace tohoto ovoce okamžitě zmírnit příznaky bolesti a nepohodlí.

Léčí zácpu

Pomelo je domovinou cenné dietní vlákniny, která zajišťuje správný pohyb střev po požití těžkých jídel. To je zásadní pro regulaci funkce ledvin a odfiltrování všech toxických odpadních produktů. Účinně také zmírňuje zažívací potíže.

Bojuje proti infekci močových cest

Hojné množství vitaminu C je užitečné při odstraňování škodlivých volných radikálů a bakterií z těla. Z tohoto důvodu se pomelo považuje za jednu z potravin, jež působí jako prevence infekce močových cest.

Podporuje zdravý oční pohled

Pomelo obsahuje pozoruhodné množství vitaminu A, jež je životně důležitý pro ochranu očí. Buničina tohoto citrusového ovoce má i velké množství karotenoidních antioxidantů – luteinu a beta-karotenu. Ty brání škodlivým volným radikálům při oxidaci zdravých optických buněk (4). Výsledkem je ostrý zrak.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7429027/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29637897/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9339908/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat