Prostreno.cz

Ideální velikost denní porce ovoce a zeleniny

Přibližně 800 gramů. Tolik ovoce a zeleniny byste měli spořádat každý den, abyste si zvýšili ochranu před nemocemi i rizikem předčasného úmrtí.

Potraviny, které jíme, mají velký vliv na naše zdraví a celkovou kondici. A právě v tomto směru mají ovoce a zelenina nesporné výhody. Tyto přírodní dary obsahují mnoho důležitých látek, které podporují zdraví a zvyšují fyzickou výkonnost. Ale v jakém množství bychom je měli konzumovat, aby naše tělo cítilo jejich pozitivní účinky?

To správné množství

Výzkum (1), na kterém pracoval výzkumník Dagfinn Aune na Královské univerzitě v Londýně, se pokusil odpovědět na tuto otázku. Výsledky zahrnovaly analýzu 95 předchozích studií, které zahrnovaly 2 miliony lidí a hodnotily 43 tisíc případů srdečních onemocnění, 47 tisíc případů mrtvice a 112 tisíc případů rakoviny. Výsledky ukázaly, že i menší množství ovoce a zeleniny může přinést určité zdravotní výhody, ale optimálně bychom měli konzumovat 10 porcí denně, což odpovídá zhruba 800 gramům

Špenát a jablko jako skvělá dvojka

Studie (1) také zkoumala, zda jsou některé druhy ovoce a zeleniny lepší než jiné. Ukázalo se, že jablka, hrušky, citrusové plody, čekanka, hlávkový salát a brokolice mohou regulovat hladinu cholesterolu a normalizovat krevní tlak. To napomáhá posilování cév i imunitního systému. Živiny obsažené v těchto druzích ovoce a zeleniny mohou chránit srdce a DNA buňky před poškozením.

Kompromis se nepočítá

Někteří se mohou pokusit nahradit konzumaci ovoce a zeleniny doplňky stravy. Ale odborníci varují, že tato strategie nemusí být tak efektivní. Vitaminové doplňky sice mohou poskytnout některé z důležitých živin, ale nejsou schopny nahradit komplexní balíček látek, které se vyskytují v rostlinné stravě. A navíc u doplňků stravy nebylo prokázáno, že by snižovaly riziko onemocnění (2).

Zdroje: (1) www.academic.oup.com/ije/article/46/3/1029/3039477?searchresult=1, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7322674/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat