Prostreno.cz

Dejte konečně sbohem ošklivým křečovým žilám

Křečové žíly jsou poměrně běžné, ale jejich přítomnost si nikdo neužívá. Naštěstí můžete snížit jejich příznaky prostřednictvím zdravých životních návyků a přírodních prostředků.

Křečové žíly neboli varixy trápí zhruba polovinu populace nad 40 let. Vyskytují se častěji u žen než u mužů. Odborníci si myslí, že za to může hormon estrogen, který je dominantnější právě u žen (1). Co se s tím dá dělat? Tyhle přírodní prostředky se neminou účinkem!

Křečové žíly prchají před česnekem

Česnek je univerzální léčivá rostlina, kdy lze uplatnit její pozitivní účinky i v případě křečových žil. Jde o přírodní antikoagulant, který ředí krev a zabraňuje krevním sraženinám. Jeho pravidelné konzumování pomáhá odbourávat takzvaný „zlý“ LDL cholesterol, který se usazuje na stěnách tepen a způsobuje aterosklerózu. Konzumace česneku tak přispívá ke zlepšení krevního oběhu.

Esenciální oleje

Masážní terapie nemůže křečové žíly vyléčit, ale výrazně přispívá ke zlepšení krevního oběhu ve svalstvu nohou a snižuje některé otoky. Někteří masážní terapeuti pro zvýšení účinku používají éterický olej. Jaký? Osvědčuje se kadidlo, heřmánek, geránium, citron, levandule či cypřiš. Všechny uvedené zázraky léčí zánět, zlepšují krevní oběh a likvidují již zmíněné otoky.

Cvičení

Fyzická aktivita povzbuzuje krev, aby se pohybovala v žilách, pozitivně působila na svalový tonus a cirkulační zdraví. Centra pro kontrolu a prevenci nemocí doporučují, aby se dospělí věnovali každý týden nejméně 150 minut cvičení se střední intenzitou. Aktivity, jako je chůze či jízda na kole, jsou pro zdraví žil nezbytné.

Vitaminy

Několik vitaminů podporuje kardiovaskulární zdraví, které může pomoci snížit riziko vzniku křečových žil a eliminovat jejich symptomy, pokud se objeví. Roli v tomto směru hraje vitamin K, který je spojován s oběhovými problémy. Pokud na křečové žíly trpíte, hlídejte si také příjem vitaminu C. Právě ten zodpovídá za výrobu kolagenu a elastinu. Obojí ovlivňuje pružnost žil. A které další položky není radno přehlížet?

Vitamin E je silný antioxidant, který chrání před poškozením krevních buněk. Vitaminy B3, B12 a kyselina listová zase podporují zdravý oběh. Ujistěte se, že vaše tělo nepostrádá žádný z těchto prvků.

Koňský kaštan

Místo toho, abyste užívali kosmetické léky, zvažte nákup koňského kaštanu (Aesculus hippocastanum). Semena a listy této rostliny jsou přírodní nápravou křečových žil. Studie potvrdily, že bylina podporuje zdravý krevní oběh a snižuje zarudnutí a otoky. Vědci se domnívají, že kaštan koňský zároveň může „utěsnit“ kapiláry, zlepšit pružnost žilních stěn a povzbudit normální krevní hustotu. (Podobně působí i extrakt z borové kůry.)

Jablečný ocet

Jablečný ocet je další přírodní pomocník proti křečovým žilám. Pro své detoxikační účinky a obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů je jablečný ocet skvělým doplňkem jakékoli zdravé diety. Jeho pozitivní dopady na krevní oběh a cévy potvrdilo několik studií. Navíc může být jablečný ocet nápomocen i při zmírňování dalších symptomů křečových žil jako je bolest, otoky a nepříjemný pocit těžkosti v nohou.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470194/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4301287/ - zbytek článku






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat