Prostreno.cz

Čas večeře ovlivňuje hmotnost, zdraví i spánek

Jak zkombinovat svatou trojici –⁠⁠⁠⁠⁠ spánek, zdraví a štíhlou postavu? Je to úplně jednoduché. Stačí si naservírovat večeři v pět hodin odpoledne!

Staré rčení praví: "Snídej jako král, obědej jako princ a večeři nech příteli." To naznačuje, že se ve večerních hodinách doporučuje držet půst. Tato moudrost má kořeny v historii, když se lidem doporučovalo jíst těžké jídlo brzy ráno, aby měli dostatek energie pro náročnou práci během dne a lehčí jídlo k večeru, aby jim nepadala energie a mohli se spokojeně a bez obtíží připravit na odpočinek.

Čím dříve, tím lépe

Večeřet okolo páté hodiny odpolední? Jsem snad nějaký senioři nebo člověk malými dětmi?Buď jak buď, ono je to vlastně ideální, takže bychom se od nich zřejmě měli inspirovat. Studie (1) provedená na Harvardově univerzitě však ukazuje, že přijímání posledního jídla dne již okolo páté hodiny odpoledne může mít prospěch pro naše zdraví. Účastníci studie, kteří se stravovali v tomto čase, měli lepší hladiny hormonů regulujících chuť k jídlu, spalování kalorií i ukládání tuku.

Poznatky jiného výzkumu (2), o nichž informuje odborný magazín Nature Communications, zase sdělují, že dodržováním tohoto stravovacího rozvrhu lze předejít inzulinové rezistenci, hyperlipidémii, zánětům i obezitě. Co je právě na páté hodině tak magického?

Tělo si řekne o dobré věci

Náš tělesný cirkadiánní rytmus (3), neboli vnitřní biologický hodiny, má 24hodinový cyklus. Jeho hlavní funkcí je regulovat fyziologické funkce včetně jídelníčku. V pozdních hodinách naše citlivost na inzulin klesá, což ovlivňuje tělesnou hmotnost a kvalitu spánku. Večeře okolo páté hodiny však tuto citlivost nestimuluje a pomáhá tak regulovat glukózu, což vede k lepšímu metabolickému profilu a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. A to stojí alespoň za zvážení, nemyslíte?

Náhled do odborné kuchařky

Pokud máte obavy z hladu před spaním, můžete se zaměřit na jídla bohatá na zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu, které prodlužují pocit sytosti. Mezi taková jídla patří například brambory, hnědá rýže, kuřecí maso, ryby, vejce a luštěniny. Dokážou vás zasytit na dlouhou dobu, aniž byste museli jíst před spaním. Dobrou chuť!

Zdroje: (1) www.hms.harvard.edu/news/late-night-eating-impact, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520689/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519507/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat