Prostreno.cz

Bylina nesmrtelnosti a žhavé vášně zvaná ženšen

Znáte a používáte ženšen? Pro mnohé je to zvláštní bylinka bez zjevného prospěchu. A to je chyba! Tato bylina zvyšuje odolnost a obranyschopnost organismu, revitalizuje tělo a mysl. Daří se jí dokonce i v květináči. Už patříte mezi jeho fanoušky?

Jiaogulan, známý také jako jihokorejský ženšen, je rostlina s významnými zdravotními přínosy. Tradičně se používá v čínské, japonské, korejské a thajské medicíně k posílení zdraví, detoxikaci a léčení nemocí plic a trávicích orgánů (1).

Nesmrtelnost pro každého

V tradiční čínské, ale i japonské, korejské nebo thajské medicíně se používá k celkovému posílení, k detoxikaci, při onemocněních plic a trávicích orgánů. Mezi obsažené látky patří například gypenosidy, svými účinky podobné ginsenosidům, které se nacházejí v pravém ženšenu (2).

Je bohatý na gypenosidy, látky podobné ginsenosidům, které se nacházejí v pravém ženšenu. Je známý svými schopnostmi snižovat hladinu krevního cukru a cholesterolu a udržovat rovnováhu hormonů a imunitního systému. Díky těmto vlastnostem se často označuje jako "bylina nesmrtelnosti". (V čínských oblastech, kde se pravidelně pije čaj z této rostliny, žije nejvíce lidí starších 100 let. Zároveň je zde daleko nižší procento úmrtí lidí na rakovinu.) (2) Jste z tohoto ženšenu nadšení? Uvařte si čaj!

Konzumace

Z jiaogulanu se často připravuje čaj, a to tím, že se vrchovatá čajová lžička sušené bylinky zalije půl litrem vroucí vody, nechá se louhovat tři minuty a poté se sceďte. Je třeba poznamenat, že čaj z jiaogulanu má hořkou chuť způsobenou vysokým obsahem saponinů, které mohou způsobit škrábání v krku. Chuť se však dá vylepšit přidáním zeleného čaje (3).

V takovém případě nejprve vroucí vodou zalijte jiaogulan, po 5 až 10 minutách přidejte zelený čaj. Ten stačí louhovat 2 až 3 minuty ve vodě, jejíž teplota již klesla. Mimochodem, v Číně a Japonsku se listy jiaogulanu zalévají dvakrát až třikrát po sobě, jako některé japonské zelené čaje. Druhý výluh se dokonce považuje za silnější (3).

Zdraví v květináči

Jiaogulan lze pěstovat jako pokojová či popínavá rostlina. Do jisté míry je mrazuvzdorný, nicméně pokud zimuje v chladu, odumírá. Pokud se rozhodnete, že se stane součástí vaší domácnosti, musíte o této rostlině vědět, že se jí daří na slunci a v polostínu, v humózním a vlhkém substrátu. Snadno se množí řízkováním. Vrcholový řízek stačí zapíchnout do lehkého substrátu, který se udržuje mírně vlhký (1).

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Gynostema_pětilistá, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8540791/, (3) názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat